Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sanningen om Peter Handke skyms av språket

Får vi nånsin veta sanningen om Nobelpristagaren Peter Handkes påstått kontroversiella syn på Balkankrigets krigsförbrytelser? DN:s fristående kolumnist författaren Lena Andersson, försöker reda ut problemet genom att föra upp debatten på metadiskussionsnivå i en krönika den 26 oktober i DN. Hon för ett resonemang om bakomliggande faktorer till ordkriget mellan Peter Handke och medierna.

Lena Andersson ifrågasätter om upprördheten kring Per Handke djupast sett handlar om människans förhållande till språket. Hon har en annan språksyn än Handke. Lena Andersson anser att abstraktionsförmågan, vår intelligenta förmåga att abstrahera bort det onödiga och se till det övergripande gör oss till människor. Hon frågar sig om språket återger varat och sanningen tillräckligt väl. Hon sammanfattar dilemmat i artikelrubriken: ”Tidningsrubrikers förenklingar ingår i det som för Handke utgör lögnen”.

Lena Andersson ser en motsättning mellan förnimmelse, vad vi varseblir, och orden som beskriver varseblivningen. ”Orden är inte materia, de kan inte återge fakta i skala ett till ett. Orden är en idé, därmed generalisering. Ser man saken så fjärmar varje ord oss från den rena av rationalitet obesudlade perceptionen, vilken antas bära på en sanning som inte passerat det förvrängande förnuftet”.

Hon avslutar sin krönika med : ”Men nu är vi en gång för alla utkastade ur paradiset, förvisade till språket och medvetandet. Sanningen, den mänskliga sanningen, vilar därför allt som oftast i den mest precisa ungefärligheten”.

Lena Anderssons infallsvinkel om den kontroversielle Nobelpristagaren Peter Handke görs till en fråga om människans förhållande till språket; om språket tillräckligt väl förmår återge varat och sanningen. Frågan är om ens en Nobelpristagare i litteratur klarar det? Peter Handke är ju trots allt inte mer än människa han med.

Claes Thulin

Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel