Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satir i yttrandefrihetens utmarker

Charlie Hebdo är en fransk satirtidning vars tecknare provocerar muslimer. Satirtecknarna hävdar att yttrandefriheten är så viktig att värna, att den rättfärdigar även tecknade satirbilder som hädar Islam.

Två islamistiska terrorister mördade den 7 januari 2015 elva redaktionsmedlemmar. En hämndaktion för att satirtidningen visat hat mot Islam genom att skända muslimernas främste profet.

Nu när rättegången inletts mot de två gripna väljer Charlie Hebdo att återpublicera Muhammedteckningarna. Redaktionen menar att häda inte är detsamma som att hata. Den franska tryckfrihetslagen är bland de starkaste i världen. Domstolen brukar döma till Charlie Hebdos fördel mot dem som försöker stoppa yttrandefriheten.

Chefredaktören för tidningen säger att man visst kan ogilla satirteckningarna. Men när lagen tillåter dem, bör vi gå ännu längre i debatten om yttrandefriheten, säger hon i en intervju i Svenska Dagbladet.

Om satiren är så grov att den förnedrar troende muslimers främste profet är väl yttrandefrihetens gränser värda att diskutera?

Claes Thulin

Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel