Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa förnybart först för framtidens energibehov

Annons

Att vi kommer att få ett betydligt ökat behov av el i framtiden, råder det inget tvivel om. Om vi kommer att behöva bygga nya kärnkraftverk, för att klara dessa behov, är en fråga som man har rätt att ställa sig. Men jag vill helst se att vi först fortsätter med att upprätta betydligt flera vindkraftsverk, och att betydligt mer solceller kommer på plats. Samt att möjligheterna till att utnyttja bergvärme fortsätter att användas i utökad kapacitet. Det finns fortfarande hus som är dåligt isolerade, vilka bör tilläggs isoleras.

Så har vi det faktum att det jobbas en hel del med att få fram energisnålare elsystem inom många områden, vilket vi får hoppas att det får fram goda resultat av. Jag tillhör inte dem som helt vill utesluta att det kan bli nödvändigt att bygga något nytt kärnkraftverk. Men vi bör jobba på att i första han att få till det med de andra alternativen som beskrivs i detta dokument, vilket vi sannolikt kommer att ha fullt upp med de närmaste femton åren.

I många fall kommer det med stor sannolikhet gå få bort fossilt bränsle med hjälp av ny teknik.

Nya kärnkraftsbyggen ser jag som en lösning som endast bör utnyttjas, om det i framtiden visar sig att de mera miljö och klimat vänliga alternativen inte räcker till. Det gör att vi tills vidare endast bör jobba på att få mera av de klimat och miljövänliga alternativen, för energiproduktion.

Det kämpas från en del håll med att vi skall få ett fossil fritt Sverige, vilket en del tvivlar på att det skall bli möjligt, jag är en av tvivlarna. Däremot är jag övertygad om att det går att få ned användning av fossilt bränsle kraftigt med bättre bränsleblandningar och bättre teknik. I många fall kommer det med stor sannolikhet gå få bort fossilt bränsle med hjälp av ny teknik.

Nu är det så ställt med mig att jag inte förstår allt, vilket gör att det är upp till envar att bedöma om mina påståenden är förankrade i verkligheten.

Anders L. Larsson

Laxå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons