Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsa på bättre vanor istället för senare skolstart

Svar

... till ”Senare skolstart - men inte kortare skoltid”, NA 26 maj.

Jag tror inte att det är tidiga skoldagar som är problemet med att eleverna är trötta i skolan och inte kan prestera på topp. Att man börjar skoldagarna vid klockan 8 beror till stor del på att de flesta vuxna börjar jobba ungefär vid den tiden, och att eleverna ska få in en vana så att de lättare kan komma i tid när de sedan ska börja jobba.

Egentligen är det inte skolan som har ansvar för att eleven ska vara pigg i skolan, eller ens prestera. ansvaret ligger i grund och botten hos eleverna. Visserligen behöver lärarna hjälpa eleverna att nå målen, men ansvaret ligger egentligen inte på dem.

Orsaken till att många elever presterar dåligt i skolan och inte är pigga beror enligt mig på vanor och kultur. Många barn har inte bra sömnvanor, utan går och lägger sig alldeles för sent, speciellt på helger. Resultatet blir att när eleverna nästa dag ska gå till skolan klockan åtta, är de fortfarande i behov av sömn, och kan därför inte prestera på topp.

Det är egentligen inte Örebro som har misslyckats att göra många elever behöriga till gymnasiet, utan det är de själva som har misslyckats med det. det är skolans plikt att undervisa, men det är elevernas plikt att lyssna och försöka lära sig det lärarna undervisar om.

Den kultur som finns på många skolor gör att färre fokuserar på att lära sig saker, och fler fokuserar på vad kompisarna gör.

Därför tycker jag att skoldagarna ska fortsätta börja vid klockan 8.

”Alla har sitt eget ansvar”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel