Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsa på den skola som redan finns i Nora

Förvaltningsrätten i Karlstad har meddelat att upphandlingen av den nya Karlsängskolan i Nora måste göras om. Trots att en specialistkonsult på upphandlingar med partnering har det blivit fel. Hur stor är kostnaden för detta?

Hela projektet har drivits av tjänstemännen vid Nora Fastigheter AB, utan inblandning av styrelsen. Vem bär nu ansvaret för projektet och dess redan nedlagda miljonkostnader?

Det är kanske lämpligt med byte av chef efter alla turerna kring Karlsängskolan som inte har klarats av.

Men det finns en lösning på detta genom att vi har möjlighet att backa ur satsningen i 300 miljoners projektet och gå tillbaka till befintliga skola byggd i tegel.

Hur ser framtidens kommunala ekonomi ut i coronatiderna vi lever med?

Mycket osäkert är det, kommer en återhämtning att ske till nuvarande nivå.

Eller skall vi inrikta oss på en större förändring med mindre ekonomiska förutsättningar. Lånetaket är i det närmaste förbrukat vid nybyggnation av Karlsängskolan. Men det finns en lösning på detta genom att vi har möjlighet att backa ur satsningen i 300 miljoners projektet och gå tillbaka till befintliga skola byggd i tegel. Där låter man en erfaren byggnadskonstruktör göra en genomgång av befintlig skola.

Ta fram möjliga förbättringsåtgärder helt allmänt till en standard som kan vara likvärdig med dagens krav. Se över fönstren, ta fram en kostnad för ett brutet tak som täcker ventilation. I samband med detta planera takkonstruktion så att en möjlig solcellsbyggnation kan vara möjlig.

Vi ser en stor potential i befintliga byggnaders funktionalitet som att en kostnad på 100-150 miljoner kan man få en bra skolbyggnad för. Detta möjliggör att 150-200 miljoner investeringsmedel finns tillhands för andra möjliga investeringar.

I coronatiderna måste Nora kommun vara försiktig med sina utgifter, för allt som investeras nu får betalas av våra barn och barnbarn.

Jan Rylander

Norapartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel