Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sätt in hissar när ni renoverar, Öbo!

Annons

Örebrobostäder (Öbo) bygger om hus på Höglundagatan. Hela området består av 3-vånings och 4-rumslägenheter. Det finns inga hissar i husen. Det är förvånansvärt att man från Öbo inte kompletterar med hissinstallation. Det borde man göra då husen tömmes helt på hyresgäster. Ett tips: Titta på Höglundagatan/Venavägen. Där har en privat husägare byggt in hissar. Även i Rostaområdet gjordes hissinstallationer i vissa hus när området renoverades.

På internet finns det mycket information att läsa. Öbo borde allvarligt diskutera frågan om hissinstallationer med bostadsminister Per Bolund (MP). Det borde ligga i politikernas intresse att underlätta handikappanpassning med hissinstallationer.

Kristina Malmsten

Örebro

Tyvärr föll det på att trapphusen utrymmesmässigt inte uppfyllde Boverkets byggregler ...

Svar direkt:

Öbo:s mål är att erbjuda attraktiva bostäder och lokaler med bredd och variation i en god boendemiljö. Det försöker vi åstadkomma både när vi renoverar befintliga hus och bygger nya. Inför en renovering säkerställer vi att vi uppfyller de tillgänglighetskrav som ställs från myndigheterna. Dessutom gör vi en analys av vilka kostnader och tekniska utmaningar som exempelvis en hissinstallation medför.

Oftast kompletterar vi några trapphus med hissar och renoverar andra utan att tillföra en hiss. Fler hissar ger högre tillgänglighet men också högre kostnader och därmed högre hyror, så vi gör en bedömning i varje enskilt projekt.

På Höglundagatan undersökte vi om det var möjligt att installera hiss i några trapphus. Tyvärr föll det på att trapphusen utrymmesmässigt inte uppfyllde Boverkets byggregler om vi hade satt in hissar, det blev helt enkelt för trångt.

Däremot har vi kunnat skapa fler tillgängliga bostäder på norr genom att bygga nytt. I Norrstjärnan (adress Höglundagatan/Soldatgatan) har vi kompletterat med 71 nya lägenheter som alla har full tillgänglighet med hiss.

Jan Dahlkvist

byggchef, ÖrebroBostäder AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel