Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sätt stopp för Försäkringskassans behandling av de med störst hjälpbehov i samhället

Aktivitetsersättning är en ekonomisk ersättning som kan sökas av den som, under minst ett år, inte kan arbeta heltid på något arbete på arbetsmarknaden på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning. Den som söker ska vara mellan 19 och 30 år och vara försäkrad i Sverige.

Nu börjar Försäkringskassan ifrågasätta och dra in denna ersättning vilket är en stor ekonomisk katastrof för den som drabbas.

En 28 årig kvinna med lätt utvecklingsstörning är en av dem som riskerar avslag. Inom daglig verksamhet utför hon olika uppgifter under handledning. Hon tål inte stress och blir lätt trött. Hon behöver också en handledare för att klara av att utföra sina arbetsuppgifter. Nu riskerar hon förlora både ersättning och meningsfulla dagliga uppgifter. Enda inkomsten blir 40 kr per dag i habilitetringsersättning.

Under ett studiebesök på Daglig verksamhet fick vi politiker höra att av 47 som har aktivitetsersättning idag har 23 blivit ifrågasatta. De flesta av dessa har fått avslag på sin nya ansökan.

Försäkringskassan tittar också enbart på det färskaste intyget vilket innebär att de inte kan se om en person har utvecklingsstörning om inte läkaren noterat detta.

Varje år måste man söka ny ersättning och ska då bifoga ett nytt läkarintyg. Många sökande har svårt att fylla i de blanketter som erfordras för att få ersättning. Läkare på vårdcentralerna har dålig kunskap om utvecklingsstörning och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning vilket innebär att intygen inte blir så bra att de godkänns av kassan. Patienter får ofta träffa många olika läkare som inte har kunskap om deras bekymmer. Försäkringskassan tittar också enbart på det färskaste intyget vilket innebär att de inte kan se om en person har utvecklingsstörning om inte läkaren noterat detta.

Ett ifrågasättande eller avslag skapar oro och nedstämdhet som ofta leder till psykisk ohälsa och onödigt lidande.

Många som söker aktivitetsersättning har själv inte insikt i sin funktionsnedsättning varför det kan bli fel när läkaren ställer frågor till denne. Kan rent av ”tokiga svar”.

Ett ifrågasättande eller avslag skapar oro och nedstämdhet som ofta leder till psykisk ohälsa och onödigt lidande.

Nu måste regeringen sätta stopp för hur Försäkringskassan behandlar de som har de största behoven av hjälp i samhället. Många med stora behov nekas personlig assistans, svårt sjuka nekas sjukskrivning och nu ska även de med aktivitetsersättning ifrågasättas. Detta är ett resultat av nuvarande regerings ”jakt” på sjuka och funktionsnedsatta med stora hjälpbehov. Finansministern har vid ett flertal tillfällen redovisat våra starka statsfinanser och då måste även de som har stora behov få sina behov tillfredsställda.

Pia Delin

Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel