Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sätt vargarna i hägn

Vargen är en klassisk ”dilemmafråga” som är många etablerade partiers huvudvärk och som måste balanseras mellan de stora städernas ”vargvänliga” invånare mot landsbygdens ”drabbade” invånare. Vem ska bestämma? De som drabbas av vargen och vars liv påverkas reellt negativt? Eller de som inte drabbas och bara blir andligt positiva av mycket varg.

Vargen är en tuff predator, som ställer till stora problem för främst fårägare, men även viltvården drabbas. I ett vargrevir tar vargarna 120-140 älgar/år. I Sverige har vi cirka 64 revir med stationära vargar. Dessutom delar vi 8 revir med Norge. Av dessa 72 revir fanns 2013 ungar i 38. Familjegrupperna kan bestå av 6–10 vargar enligt naturvårdsverket. Vi ser hur närvaron av större rovdjur påverkar människors livsvillkor.

Vargens utbredningsområde är inte hela Sverige som många tycks tro (med undantag av kringströvande vargar) utan Mellansverige. Av de 72 reviren som Sverige berörs av är det bara 6 som inte berör Dalarna, Värmland, Örebro och Västmanland. Det gör att vi har en hård belastning på bytesdjur här, vilket får dramatiska konsekvenser för tamdjursskötseln. Vi kan även se hur det blir allt svårare att få eftersöksjägare vid viltolyckor till nackdel för skadade vilda djur.

Vi har förstått att många ifrågasatt huruvida LPo vill bygga varghägn. Uppgifterna på vår hemsida kan tydligen lätt missförstås och vi vill därför klargöra partiets intention i frågan. Partiets inställning är att det inte går att ha varg där det bedrivs husdjursskötsel eller löshundsjakt då det leder till stora konflikter mellan rovdjur och tamdjur. Att ha en ökad självförsörjningsgrad innebär öppna landskap med betesdjur vilka även skulle kunna beta i skogen för att nå en mångfald. Ingen ska behöva avstå från sådan verksamhet för att vargförespråkare vill ha varg.

Varken ledande amerikanska eller ryska vargforskare skulle kunna tänka sig att ha varg i områden, som är så tätt befolkade som vårt län. Landsbygdspartiet säger alltså nej till frilevande varg i Sverige och beslutsrätten rörande rovdjur måste förläggas lokalt för att få snabba beslutsvägar och effektiv förvaltning. Vi vill på nationell nivå därför verka för kraftigt höjda ersättningar för rovdjursangrepp på tamboskap. Om det är intressant att bevara vargen som art i Sverige, kan den hållas i stora väl avgränsade områden som, om terrängförhållandena så kräver, skall hägnas.

Områdena ska vara tillräckligt stora så att bytesdjuren räcker till åt revirvargarna, vilket förutsätter att skogsägarna accepterar tillräckligt stor älgstam. Utanför dessa områden ska det stå markägaren fritt att plocka bort den.

LPo driver dock inte denna del utan överlåter det till andra.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel