Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Scenen i Garpa gruva invigs

Konserter och teaterföreställningar inne i ett gammalt dagbrott blir verklighet sedan det nu byggts en scen i Garpa gruva utanför Åmmeberg. Torsten Nilshamre, som varit drivande i att göra den tillgänglig för allmänheten, är jättenöjd med resultatet.

På lördag klockan 15 invigs scenen med en ”Konsert i Bergakungens sal”. Sångerskan Ingela Svensson och musikern Nils Peter Vaggelyr står för programmet och kommunstyrelsens vice ordförande Siv Ahlstrand förrättar den officiella invigningen.

Torsten Nilshamre berättar att tanken på att bygga en scen föddes då tillgänglighetsanpassningen av gruvan invigdes i fjol. Talarna stod då på en liten upphöjning, och man diskuterade hur fantastiskt det skulle vara att ha en riktig scen. Torsten Nilshamre presenterade idén för kommunchef Madeleine Andersson, som tände på den.

Länsstyrelsen och markägaren Sveaskog gav sitt tillstånd, och kommunens Arbetsmarknadsenhet har stått för byggnation. Materialet har kostat runt 10 000 kronor och det har kommunen bekostat.

– Jag tycker det är ett attraktivt besöksmål i kommunen och att det har tillgänglighetsanpassats betyder ju att även den som är behov av rullstol eller rullator kan ta sig dit. Det är en härlig miljö, och den berättar också något om Askersunds kulturarv med de gruvområden som finns, säger Madeleine Andersson.

Läs mer i torsdagens Nerikes Allehanda.