Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schack sabbades igen

Återigen har konstverket ”Livets schack” i Cityhuset utsatts för skade-görelse. Konstnären Lars Agger är bedrövad. Om inte kommunen sätter upp ordentligt skydd snarast tar han hem skulpturen.

Annons

Medan ansvariga vid kommunen funderade på hur konstverket bäst ska skyddas passade förövarna på att slå sönder det igen. I helgen som gick vräktes flera av schackpjäserna omkull.

– Jag är inte beredd på att ta mer av det här, att bli en bricka i spelet. Jag vill inte se mitt schack bli pinnved, säger Lars Agger. Livets schack består av 32 träskulpturer. Det tog Lars Agger tre år att skapa det. Intresset var stort i Hallsberg när konstnären skänkte verket till kommunen julen 2008. Invigningen fick köras i dubbla omgångar.

Vältes omkull

I höstas började förstörelsen. Skräp och glasflaskor kastades in i montern, och schackpjäserna vältes omkull. Man har också eldat på skulpturerna. Vid ett tillfälle stals huvudet till en av pjäserna.

Åt sidorna är konstverket skyddat av glasväggar, men uppåt har det varit helt öppet.

– Vi har nu bett Hallsbergs smide att titta på en lösning så fort som möjligt. Lars Agger har föreslagit ett tak i form av en glaspyramid, säger miljö- och tekniknämndens ordförande Christina Johansson (S).

Måste ta ansvar

Taket kostar säkert en slant. Men kommunen måste ta ansvar för konstverket som den fått, menar hon.

– Vi vill inte kapitulera inför dem som förstör, det vore förfärligt. Men vi ska skydda verket, säger Johansson.

Gallerian i Cityhuset har blivit ett tillhåll på kvällarna när butikerna stängt. Polisen väntas ha extra koll där en tid.