Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scoutläger i dramatiskt åskväder

En hel vecka av samarbete och gemenskap, mitt i urskogen. Det upplever nära 1600 barn och ungdomar, på ett av Sveriges största scoutläger. Med omväxlande väder – från tryckande hetta till dramatiskt åsknedslag.

Annons
Fiske vid Hanesjön. Elin Schagerström och Erica Alkman fiskar i Hanesjön, och vips, får Elin napp.

Ösjönäs. DUST-lägret har arrangerats var fjärde år sedan 1970. DUST är bokstavsbeteckningarna för Södermanlands, Västmanlands, Värmlands och Örebro län. Utöver dessa är scoutkårer är också andra scoutkårer inbjudna.

– Vi har just nu cirka 1250 deltagare här, och senare i veckan kommer 300 till, berättar Linus Engback, som guidar runt på det stora lägret i sluttningen vid frilutsanläggningen Ösjönäs, ner mot sjön Trehöringen. Lägret ligger inbäddat i en trolsk skog, där kårerna bor i byar sida vid sida runt ett centrum med informations- sjukvårds- och köksfunktion.

– Vi har olika grupper som ser till att hålla allt rullande, till exempel för transport, matdistribution, sjukstuga, information och att fixa. Varje dag ges en daglig tidning ut, och hela tiden sänds radio, berättar Linus Engback, som varit med på dustlägret sedan 1994, först som ungdom, sedan som ledare.

När så många bor tillsammans på så liten yta, ställs stora krav på hygien.

– Vi går runt och tittar till så att byarna håller rent, säger Hampus Westman, som också jobbar i sjukstugan. Det är viktigt att man diskar ordentligt och håller den personliga hygienen, annars finns risk för bakteriespridning.

Skärsår, stukningar och omplåstringar är också Hampus vardag.

Det är lunchtid och varmt och lugnt. Förmiddagens aktiviteter är avslutade och i lägren pågår matlagningen. Dagens rätt är pyttipanna och varje kår hämtar råvaror från köket, som de själva sedan lagar till.

– Det här är bra blanda-ihop-mat, det funkar alltid och är gott, säger Susanne Patriksson från scouterna i Sörmlands västra krets, som tillsammans med Julia Eriksson, Tove Gustavsson, Martin Selin och Albin Hagberg hackar ingredienserna. De berättar om åskvädret första natten.

– Åskan gick runt oss, och jag blev bländad av blixten flera gånger, säger Tove.

Eftersom lägret ligger i en sluttning, flödade vattnet ner längs backarna. Runt många tält grävdes små diken som ledde undan vattnet från att rinna in i tälten.

Från lägret Iras udde, som bebos av scouter från Västerås och Hallstahammar, hörs trumslag. Det är rövarhövdingen Ramunder som är på besök, tillsammans med sin dotter Skaga och rövarchefen Ura Kaipa. De är del i den legend som lägret kretsar kring.

– Här har ni inte städat ordentligt! ryter rövarhövdingen och ger lägret som straff att plocka en liter blåbär till hövdingen. Dessutom tilldelas lägerledaren Marie Imberg namnet Slöägg. Fast bara på skoj förstås.

Efter lunch är det dags för aktiviteter, som hantverk, segling, klättring och fiske. Deltagarna samlas vid stationerna och väntar. Då kommer skyfallet. Plötsligt öser regnet ner och blixtarna avlöser varandra. En blixt slår ner i ett träd i närheten av sjön, och marken blir för en kort stund strömförande. Några deltagare som står i närheten av ett tält med stålställning får lindriga brännskador.

– Det gick bra och alla är okej, men som en rutinåtgärd har fyra deltagare förts till sjukhuset i Karlsborg för observation, säger Linus Engback.

Och trots några översvämningar här och där, forsätter lägret när åskan dragit vidare. Dock med anpassade aktiviteter efter vädret.

– Vi är ju scouter, säger Linus Engback.

Lägerdisk. Linus Engback utför typisk scoutlägerdiskning, först fördisk, sedan disk, sedan sköljning.
Från Boden. Lägrets mest långväga kår är från Boden. De kampar tillsammans med scoterna från Köping.
Bad. Aktiviteterna varvas med ljumma dopp i sjön Trehörningen.
Matlagning. Julia Eriksson, Martin Selin, Tove Gustasson och Susanne Patriksson lagar dagens lunch, pyttipanna.
Många scoutkårer åker till lägret tillsammans. Här här några från Sörmland.
Inspektion. Lägrets rövarhövding och rövarchef har kommit till det västmanländska lägret och tycker det är för dåligt städat i tälten. Därför måste lägerborna plocka en liter blåbär till dem.
Kungligheterna. Rövarhövding Ramunder, hans dotter Skaga och rövarnas chef Ura Kaipa inspekterar lägren.
Picnic. Sasha Tarasiuk, Fredrik Lövgren och Sofia Björndal intar dagens lunch, pyttipanna, mitt i Bollhälls läger. Lägret består av Kallhälls och Bollstanäs scoutkårer tillsammans.
Borg. Barkaby-Skälby scoutkår har byggt en borg kring sitt läger.
Fiolstek. Matilda och Miranda Anderberg i Hovsta scoutlår visar hur de knutit knopen fiolstek för ledaren Jens Wiklund.
Egen tidning. DUST-lägret har en egen tidning som ges ut varje dag under lägret.
Soft. För de som vill ta det lite lugnt kan man göra det under bordet i tältet.
Skyfall. Strax efter lunch kommer regnet.
Luffarslöjd. Zebastian Almnor får instruktioner av Amanda Jeppsson om hur man gör en visp.
Undan från regnet. Scouterna från Turinge myste under tältduken när värsta skyfallet föll.
Annons