Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD är ett hot mot folkbildningen

På nationell nivå vill Sverigedemokraterna skära ned stödet till studieförbund och folkhögskolor med över en miljard kronor 2021.

I flera kommuner där SD har inflytande över politiken har attacken mot folkbildningen redan inletts med stora nedskärningar av stödet till studieförbunden.

Men spelar det egentligen någon roll om bidragen minskas eller tas bort helt? Vad gör studieförbunden egentligen?

Folkbildning stärker demokratin och stärker kulturlivet i hela landet.

Studieförbunden finns i alla Sveriges 290 kommuner. Var du än bor i landet så kan du ta del av alltifrån studiecirklar och föreläsningar till replokaler och konserter. Hos ABF lär sig bland annat nyanlända svenska, pensionärer hur Bank-ID och 1177.se fungerar och städare om sina fackliga rättigheter.

ABF och studieförbunden bedriver en omfattande interngranskning av vår verksamhet och den fungerar.

På varje ort i Sverige brukar det alltid finnas åtminstone en pizzeria och ett studieförbund. Man kan skratta åt studiecirklar i keramik eller porslinsmålning. Men när fabriken lägger ner eller arbetsförmedlingen flyttar och alla andra pratar om att hela Sverige ska leva, så ser studieförbunden till att hela Sverige faktiskt lever.

Men visst är det så att det fuskas mycket inom studieförbunden?

Det stämmer att det uppdagats att vissa föreningar och organisationer fuskat för att tillgodogöra sig medel från studieförbunden. Vi tar det på största allvar.

Nyligen uppmärksammades ett fall av omfattande fusk i Järva i Stockholm. Inom ABF genomförs årligen över 3,4 miljoner studietimmar, och fusk av det här slaget är tack och lov inte särskilt vanligt.

ABF och studieförbunden bedriver en omfattande interngranskning av vår verksamhet och den fungerar. Det var ABF som var först med att upptäcka fusket i Järva i våra egna rutingranskningar, och vi gick in med åtgärder långt innan media uppmärksammade fusket.

ABF är också drivande bland studieförbunden för att få till ett nytt fördelningssystem som är mer långsiktigt och som främjar kvalitet istället för volymjakt.

Per Eriksson

ordförande ABF Örebro län

Carina Oskarsson

vice ordförande ABF Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel