Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD borde inte framkalla skrämselhicka

Sverigedemokraterna går framåt i opinionsmätningarna. Ja, än sen då? Det värsta de andra partierna kan göra nu är att få skrämselhicka – och börja fjäska för Sverigedmemokraternas väljare. Om de övriga partierna börjar låta som SD-kopior kan väljaren lika gärna rösta på originalet.

Dessutom är svenskarna inte särskilt kritiska mot invandringen. Trenden är snarare den motsatta. Alltfler anser att det är ett dåligt förslag att minska invandringen, enligt de mätningar som görs vid Som-institutet vid Göteborgs universitet.

Är det då de svåra integrationsfrågorna som får Sverigedemokraterna att gå framåt?

Nej, hur skulle det kunna vara det? Sverigedemokraterna har ingen integrationspolitik. Sverigedemokraterna vill avskaffa en rad av de åtgärder som syftar till att invandrare ska få lättare att komma in på arbetsmarknaden. Sverigedemokraternas enda svar är: Minska invandringen. Framför allt ogillar Sverigedemokraterna människor från Mellanöstern. Att korset på den svenska flaggan symboliserar en religionsstiftare från just Mellanöstern låtsas de liksom inte om.

Ibland sägs det att att vi måste våga diskutera problemen och inte stämpla alla som har något kritiskt att säga om invandringen som rasister. Ja, naturligtvis!

Låt oss då säga några sådana saker: Ja, invandrare begår brott i högre utsträckning än svenskar. Ja, det är ett stort problem att sysselsättningen bland vissa invandrargrupper är påtagligt låg. Invandrare ska naturligtvis ge blanka den in att slå ner folk. Det gäller för övrigt även svenskar, rödhåriga, pingstvänner, vegetarianer eller vilka grupper vi nu skulle kunna hitta på. Det är inte ett dugg rasistiskt att säga så. Jag har uppriktigt sagt inte hört någon debattör påstå det heller. Men jag kanske har missat nån.

Det finns också andra fällor att gå i. En är att beskriva integrationen som ”totalt misslyckad”. Brottsförebyggande rådet gjorde för några år sedan en studie som visade följande: Av dem som är födda i Sverige av svenska föräldrar är 95 procent inte misstänkta för något brott. Av dem som är födda i utlandet är 88 procent inte misstänkta för något brott. Ja, det är ju något som är fel om invandrare begår brott i högre utsträckning än svenskar. Men är det ett ”totalt misslyckande” att 88 procent av dem som är födda i utlandet är laglydiga. Jag har svårt att se det så.

Sysselsättningen bland invandrare är för låg. Men i Örebro län har sysselsättningen bland invandrare från länder utanför EU/EES ökat från 30 procent 1997 till 50 procent 2010. Visst, det är ett problem att sysselsättningen är så låg. Men utvecklingen går åt rätt håll. Knappast ett totalt misslyckande.

Det är klart att vi ska diskutera invandringen. Det är klart att Sverigedemokraternas företrädare ska få framföra sin uppfattning. I SVT, i riksdagen, här på NA:s debattsida, i sociala medier eller vad det nu kan vara. Men de får också tåla att bli emotsagda – liksom alla andra partiers företrädare.

Om nu 7,7 procent av väljarna sympatiserar med Sverigedemokraterna, så är det alltså 92,3 procent av väljarna som sympatiserar med andra partier.