Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD försöker att bli smakligare

Nu har SD under sina landsdagar i Örebro ändrat sig i många frågor som nyss var viktiga för dem. Sänkt abortgräns, adoptioner för samkönade par, dubbelt medborgarskap, samvetsfrihet i vården och den ”nedärvda essensen” med flera.

Om essensen bara handlat om skillnaden mellan kvinnor och män hade det väl varit enkelt att förklara, men det var nog inte så eftersom den varit så svår att definiera.

De slipar av kanterna och blir på så sätt smakligare för ett samarbete i ett högerkonservativt block.

Mattias Karlsson kallar omsvängningarna ”flexibilitet” och ”pragmatism”. Man skulle kunna kalla det ”vända kappan efter vinden”.

När S och MP i januariöverenskommelsen i förhandlingar med C och L kompromissat sig fram till 73 punkter, så pratar SD om att ”klamra sig fast vid makten”. Den makt som de är så extremt sugna på att komma åt i samarbete med M och KD. De slipar av kanterna och blir på så sätt smakligare för ett samarbete i ett högerkonservativt block.

Jimmie Åkesson säger att SD kallar en spade för en spade och tramsar om ”läsa, skriva, räkna och saft och bullar”, vilket tydligen är vad han har förstått av att arbeta förebyggande i de våldsutsatta områdena.

Mattias Karlsson är desto tydligare. Han har, efter en märklig beskrivning av svensk historia, skrivit att det finns bara två val, ”seger eller död”. I sitt tal på samlingen i Örebro var han inne på samma spår. ”Vi bär en tusenårig nations kulturs öde på våra axlar. Vi bär de svenska medborgarnas trygghet och välfärd på våra axlar. Väl tung men också en hedrande börda, och jag tror att vi kan och måste bära vårt hem och folk säkert i hamn”.

Den som inte ser eller hör bakgrundstonen i SD:s politik är extremt tondöv

Lägg till det SD:s åsikter i Sölvesborg och Örebro om att konsten och kulturen ska tilltala så många som möjligt ”få betraktaren att drömma sig bort eller skapa en känsla av samhörighet och stolthet”. Provokativ konst och konst som inte direkt fick människor att ”drömma sig bort” kallade nazisterna för ”entartete Kunst” det vill säga urartad/degenererad konst.

”Det förflutna sover bredvid oss och det kan vakna upp igen” sade Aleksej Nesterenko, vars far mördades av Stalin. Den som inte ser eller hör bakgrundstonen i SD:s politik är extremt tondöv och kommer väl framöver att säga ”vi förstod inte”, precis som många tyskar gjorde efter kriget.

Elisabeth Hammar

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel