Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD, M och C har funnit varandra i Ljusnarsberg

Vi läser med stigande förvåning att oppositionen SD, M, C i Ljusnarsbergs kommun nu igen vill ha ett oppositionsråd. Ett oppositionsråd som ska företräda alla 3 partierna, arvoderat 75 procent.

SD:s representant säger ”Vi känner att vi som opposition inte alls har samma möjlighet att arbeta politiskt som den styrande majoriteten har. Det skiljer trots allt bara ett mandat mellan majoriteten och oppositionen. I demokratins anda borde vi därför ha ett oppositionsråd”.

Funderingarna infinner sig genast: Vet de skillnaden mellan majoritet och opposition?

Men man nöjer sig inte med detta: en nyinrättad post som 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen, post i kommunalförbund och andra samverkansorganisationer. Och oppositionsrådet behöver väl ett eget arbetsrum också och då rullar det på med kostnader och övrigt som tillkommer. De 75 procenten kryper snabbt upp i 100 procent.

Funderingarna infinner sig genast: Vet de skillnaden mellan majoritet och opposition? Vet de demokratiska spelreglerna? Vet de vad gruppledararvodet är till för? Vet de kostnaden för allt detta de önskar införa? Vet de vad de ska dra in på i stället?

Signalen till invånarna i Ljusnarsbergs kommun är att det inte är någon politisk skillnad på dessa tre partier.

Efter att alla partier enhälligt kom fram till att ta bort rollen oppositionsråd då oppositionen inte tyckte att det fungerade, infördes arvoderade gruppledare för alla partier. Gruppledaren har ett arvode just för att ha möjlighet att ägna några timmar i månaden åt att hålla sig uppdaterad om vad som händer och sker.

Nu vill SD, M och C åter ha ett oppositionsråd som ska jobba för alla tre partierna. Signalen till invånarna i Ljusnarsbergs kommun är att det inte är någon politisk skillnad på dessa tre partier. Att SD och M går hand i hand vet vi sen länge. Att C njuter av sällskapet borde intressera dess partiordförande Annie Lööf eller åtminstone distriktsordföranden, tillika riksdagsledamoten, Helena Wilhelmsson.

Eva Renberg

gruppledare Vänsterpartiet Ljusnarsberg

Ulla Diedrichsen

ordförande Vänsterpartiet Ljusnarsberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel