Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD måste få ut sitt valmaterial

Det har förekommit några gånger att brevbärare har vägrat dela ut material som de anser vara för obehagligt för att dela ut. I de flesta fall har det handlat om tidningar, valmaterial med mera från främlingsfientliga partier och grupper. Någon gång har Sverigedemokraterna drabbats. Någon gång har det drabbat Nationaldemokraterna (en utbrytning ur SD). Skånepartiet har också drabbats.

Om någon gör sig skyldig till förtal eller hets mot folkgrupp ska saken hanteras av rättsväsendet, inte av brevbärare som känner sig obehagliga till mods. Inte heller borde företaget som distribuerar post få göra sådana bedömningar. För det skulle innebära att yttrande- och tryckfriheten kringskärs av administrativa beslut på företagsnivå – eller att fackliga intressen skulle få vetorätt mot vad som får sägas.

Yttrandefrihetskommittén, som lade fram sitt slutbetänkande förra året, föreslog en förstärkt distributionsplikt för företag som distribuerar post. Varken brevbärare eller företag ska få välja bort en viss typ av material.

Men regeringen törs inte. I den lagrådsremiss som presenterades i slutet av september är förslaget borta. Ett förslag som var resultatet av en lång diskussion i en parlamentarisk kommitté, trollades bort av regeringen.

Alla som läser den här ledarsidan vet att jag har bestämda synpunkter på Sverigedemokraterna och deras politik. Men just därför är det viktigt att jag också argumenterar för deras rätt att verka. Människor ska få tillgång till deras material. Deras argument måste få läggas fram. De svåra överväganden som våra lagstiftare har gjort gränserna för yttrande- och tryckfrihet får inte bli överspelade av enskilda företag som inte gillar vissa åsikter.

Den förstärkta distributionsplikten var ett av de skarpa förslagen för att öka yttrande- och tryckfriheten. Justitieminister Beatrice Ask verkar ta detta med en gäspning. Men hon tar gärna till sig förslag som går i den andra riktningen, förslag som innebär inskränkningar.

För att justitiekanslern eller en åklagare ska åtala exempelvis en bloggare eller en utgivaren för en tidning krävs i dag ”särskilda skäl”. Den begränsningen vill regeringen ta bort.

Villkoren för tryck- och yttrandefriheten förändras – och det går snabbt. ”Nättrollen” har uppmärksammats det senaste året, alltså personer som i bloggar, sociala medier och debattforum sprider förtal, hot och rasistiska yttranden. Visst kan det finnas skäl att titt på vad som händer i det nya medielandskapet. Jag har inget emot att de som sprider hot på nätet kläms åt. Men Beatrice Ask kör på utan att egentligen ha något underlag. Och hon slår både mot ”nättrollen” och de medier som har en ansvarig utgivare som kan ställas till svars. Det verkar vara ett hafsverk.

Regeringen försämrar också meddelarskyddet, för den som lämnar uppgifter till utländska korrespondenter i Sverige.

Vi ska inte överdriva konsekvenserna av de konkreta förslag som regeringen lägger fram. Men riktningen är oroande. Det går entydigt mot inskränkningar.