Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-politiker polisanmäls efter dödsbön 

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Kommunstyrelsens ordförande Andreas Svahn har polisanmält Sverigedemokraten Elin Jensen.

Anledningen är ett fyra år gammalt inlägg på Facebook där Jensen önskade livet ur Mona Sahlin. Jensen skrev: 

"Gud. Du tog ifrån mig min favoritskådespelare Patrik Swayze. Du tog ifrån mig min favorithårdrockare Ronnie James Dio. Du tog ifrån mig min favoritsångare Michael Jackson. Så nu vill jag bara att du ska veta… att min favoritpolitiker är Mona Sahlin! AMEN!", skrev Jensen på Facebook den 9 september 2010. När inlägget skrevs var Sahlin partiledare för Socialdemokraterna.

Inlägget uppmärksammades först i förra veckan sedan Tidskriften Expo skrivit om det.

– Jag har inte hört talas om det här tidigare, ger Andreas Svahn som förklaring till att hans polisanmälan kom först i fredags.

Riskerar inte det här att endast ses som en sorts inlägg i valdebatten?

– Det har jag väldigt svårt att se. Jag reagerade direkt när jag läste det här. Det är obehagligt för oss politiker i Hallsberg att veta att det finns en annan politiker som önskar livet ur en annan.

Polisen i Hallsberg bekräftar att polisanmälan är upprättad. Den handläggs i Örebro. Än så länge har den inte fått någon brottsrubricering.

För att gå vidare med en anmälan om olaga hot eller förtal krävs att man kan visa att den anmälde haft uppsåt – det vill säga haft för avsikt att utföra det som uttalats.

Oavsett om det blir fortsatt polisutredning av saken har Andreas Svahn sin bild klar.

– Jag tycker inte att vi ska ha personer med så dåligt omdöme i våra politiska församlingar.

Har du gjort liknande polisanmälningar förut?

– Jag har varit politiskt aktiv i många år, och jag har aldrig tidigare polisanmält en annan politiker.

– Om han polisanmält mig för ett dåligt skämt som jag kopierat in på min Facebook för fyra år sedan så får han väl göra det. Detta var innan jag var folkvald och jag tror att de flesta som läser vitsen förstår att den är ett skämt och att jag naturligtvis inte önskar livet ur någon. Det kanske är bra att polisen tittar på det så får vi se om jag gjort något fel eller inte, kommenterar Elin Jensen i ett sms till NA.

Mona Sahlin uppskattar förstås inte Elin Jensens "dåliga skämt". 

– Skämt kan förstås vara roliga, men att som en väldigt utsatt och hotad person få "skämt" om våld och död. Det är inte okej. Framförallt inte av förtroendevalda. Sverigedemokraterna är helt enkelt inte ett vanligt parti, säger hon till Expo.