Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-politiker spred hat- och rasistsajter - avgår

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Sverigedemokraten Ulf Nilsson delar och gillar flera rasistiska hatsajter på sin Facebooksida. – Jag får ta konsekvenserna och avstå från min kandidatur och gå ur partiet, säger Ulf Nilsson.

Nazistiska Realisten och rasistiska hatsajten Fria tider med artiklar om invandrare som mördat och misshandlat mixat med vapen- och strippsidor. Det är vad Ulf Nilsson gillar och delar på sin Facebook-sida. Han är sverigedemokrat, ersättare i kommunfullmäktige, nämndeman i tingsrätt och nyligen godkänd som god man i Örebro. I årets val kandiderar han till Örebro kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna.

– Jag har delat och gillat artiklar som jag tyckt varit vettiga. Jag har väl missat värderingarna bakom sidorna, säger Ulf Nilsson.

Har du också missat att ditt parti tar avstånd från just de här sidorna?

– Den informationen har väl inte nått mig, svarar han.

Du har inte tänkt på att ditt gillande och delande kan var olämpligt som nämndeman i Örebro tingsrätt?

– Nej, det tycker jag inte. Jag upplever mig som nämndeman som väldigt objektiv och jag är obefläckad. Jag gör inga värderingar om folk är invandrare eller någonting annat.

De sidor du gillat är inte objektiva?

– Jag har väl missat att till exempel Realisten klassas som Svenskarnas partis sida.

Ulf Nilsson konstaterar efter samtal med Sverigedemokraternas distriktsordförande Jonas Millard och med NA att han nu tar konsekvenserna av sitt gillande och delande på Facebook.

– Jag går ur partiet och avstår min kandidatur, säger han.

Jonas Millard anser att det är allvarligt och att det skadar inte bara förtroende för den enskilde förtroendevalde, det skadar även partiet.

– Vi har flera gånger pratat om hur våra medlemmar ska agera på de sociala medierna. Vi har pratat med både enskilda som ertappats med att ha gillat eller delat sidor som är nazistiska eller rasistiska och generellt om Sverigedemokraternas kommunikationsplan och riktlinjer för hur partimedlemmar ska hantera sociala medier.

– Den som har någon som helst sympati för Svenskarnas parti och dess sajt Realisten, har inget att göra i Sverigedemokraterna, säger Jonas Millard.

SDs riktlinje

Stiftelsen Expo publicerade förra året ett mejl från Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder till partiets medlemmar där han uttryckte sin syn på hur de ska agera i de sociala medierna:

”Att ’gilla’ något på Facebook är, oavsett hur man själv ser på det, att beteckna som ett ställningstagande.”

”Vid tveksamma fall bör man alltid markera på avstånd om man nödvändigtvis måste länka till just den källan. I allmänhet rekommenderar vi att man alltid länkar till ursprungskällan som ofta återfinns hos den etablerade pressen.”

Källa: http://expo.se/2013/bjorn-soder-till-medlemmarna-skarpning!_5775.html

Sajter:

Fria Tider beskrivs av stiftelsen Expo som en högerextrem sajt och av Sverigedemokraternas ideolog Mattias Karlsson som en sajt som drivs av neofascistiska krafter.

Nationell Idag är en högerextrem nationaldemokratisk nyhetstidning.

Realisten är nazistiska Svenskarnas partis tidning.