Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD:s konstuppfattning är ren och skär fascism, Ståhl

Replik

... till Helena Ståhl i NA den 23 oktober.

Den 23/10 beskriver Helena Ståhl sin och Sverigedemokraternas uppfattning om att konstens viktigaste uppgift är att ”tilltala så många människor som möjligt, för att ge en så hög uppskattning och samhörighetskänsla som möjligt”. I kommuner som är styrda av Sverigedemokrater är det ”god ordning och en kultur som får folk att må gott och känna stolthet och samhörighet [vilket också är] Sverigedemokraternas vision för Örebro kommun”. Vad, i Helena Ståhls värld, innebär det att må gott”? Vilka inbegrips, i Helena Ståhls värld, i begreppet ”folk”? Vad är det hon vill att dessa ”folk” ska känna stolthet” över? Och vilka är det vi förväntas att – genom kulturens försorg – känna ”samhörighet” med?

Detta är att degradera konsten till en underhållningsdetalj. Konsten innebär så mycket mera och har en oerhörd potential för kulturens, bildningens och demokratins utveckling.

I totalitära regimer tar politiker med hög grad av medvetenhet kommandot över konsten, just därför att den fria konsten utgör ett hot mot dem.

Denna mekanik förnekar Helena Ståhl: ”Påståendet att […] skifte av intresse kring vilken konst som skall köpas in skulle hota kulturen och demokratin i sin helhet, är helt befängt”. I orostider har, i alla tider och i alla kulturer, konsten varit en stark faktor som samlar folk.

En typisk krigsstrategi är att förstöra kulturens symboler. I totalitära regimer tar politiker med hög grad av medvetenhet kommandot över konsten, just därför att den fria konsten utgör ett hot mot dem. Exemplen är många och påtagliga: Nazityskland, Sovjetunionen eller Kina är bara några.

Det verkar också vara detta Sverigedemokraterna vill: ”att en svensk kulturkanon ska tas fram och införas i skolundervisningen. Huvudsyftet med denna är att skapa […] medvetenhet om vilka vi, svenska folket, är” (sd.se).

Man kan undra vilka som i Helena Ståhls värld definierar oss, det ”svenska folket”. (Får bögar, blattar, psyksjuka och knarkare vara med?)

Problemet är nog snarast att hon vet vad hon talar om och vad hon och SD – men förhoppningsvis inte deras väljare – talar om ...

Vem ska då fastställa denna ”kulturkanon”. Detta förstår vi av Ståhls slutkläm: ”… då finns det mer lämpliga personer i Rådhuset som gärna tar över rodret och styr det här skeppet i rätt riktning”.

I en försonlig anda skulle man kunna ursäkta Helena Ståhl med att hon inte vet vad hon talar om. I så fall borde hon tiga. Problemet är nog snarast att hon vet vad hon talar om och vad hon och SD – men förhoppningsvis inte deras väljare – talar om, och då är det ren och skär fascism, ingenting annat. Inte bara tredje riket, Sovjet och Kina sade sig hylla demokratin.

Så Sverigedemokraterna är i gott sällskap och har goda förebilder. Måtte SD:s väljare vakna upp och inse vilket monster de bejakar. Gud oss förskone!

Olle Tivenius

filosofie doktor i musikvetenskap

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel