Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se till att belysningen fungerar i stan och runt Campus!

För inte mer än ungefär en vecka sen satte universitetet igång. Nya studenter, från Sveriges alla olika hörn fyllde campus. Nervösa, glada men framför allt förväntansfulla studenter som kommer träffa nya vänner, lägga sig sent på kvällarna på grund av plugg (och torsdags puben), få en rolig studietid trots omständigheterna. Den här terminen började inte riktigt som tidigare år, ingen introduktion för nya studenter och många får ha deras första föreläsningar digitalt.

Man försöker göra det bästa av situationen, anordnar ”coronavänliga” aktiviteter, kåren är inte längre proppfull utan det finns bord istället och endast ett begränsat antal får befinna sig på den kända timebeer som nu heter torsdagspuben. Sena kvällar lär det ändå bli när man är ny student i Örebro, man vill plugga eller helt enkelt dricka en och annan cider en torsdagskväll. Om man bor runt campus och måste cykla till Ica maxi för att man har glömt att man faktiskt måste laga mat när man flyttar hemifrån. Jag tror att många känner igen detta.

Enligt SVT så har var femte kvinna någon gång under året avstått från att gå ut på kvällen.

Man tar cykeln (som man hoppas står kvar där man parkerade sist) och cyklar snabbt till affären. Klockan är 23:20, det är början av september, det är inte längre 25 grader på kvällen och inte heller ljust. Det börjar bli mörkt, regnigt väder och kanske till och med lite dimmigt. Man börjar cykla mot Ica, belysningen halv lyser och det är ganska mörkt. Man kollar bakom sig, dumt nog då man försöker skynda sig för att vara framme. Man ser skuggor, man hör en grupp av människor gå mot en, man cyklar förbi dem. Det var ju ingen fara. Pulsen går snabbare och snabbare. Man är nästan framme, skylten lyser och man går in. Nu är det bara att cykla tillbaka. Man borde ha handlat på dagen istället.

Känner du igen dig? Du är inte ensam. Enligt SVT så har var femte kvinna någon gång under året avstått från att gå ut på kvällen. ”Så här ser samhället ut just nu. Förhoppningsvis blir det bättre i framtiden, men nu måste man tyvärr se till att hålla ryggen fri, kolla vem som går bakom dig och ta hand om dig själv” säger en tjej som intervjuades av SVT. En annan tjej, Kim, säger att hon går ut ändå men att hon ringer eller sms:ar någon samtidigt hon går själv på kvällen.

Studenter ska kunna känna sig trygga på kvällen och det är en självklarhet att det ska finnas bra belysning i kommunen

Enligt undersökningen från Novus är belysning den enskilt viktigaste åtgärden för att öka människors upplevda trygghet på offentliga platser. Ökad utomhusbelysning leder till att fler vågar röra sig ute kvälls- och nattetid. Och därmed ökar den sociala kontrollen och den egna trygghetskänslan. På grund av detta måste Örebro kommun och Universitetet ta ansvar och se till att belysningen fungerar runt campus och stan. Studenter ska kunna känna sig trygga på kvällen och det är en självklarhet att det ska finnas bra belysning i kommunen.

Florencia Aroca López

2e vice ordförande Moderata Studenter Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel