Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se till att poliser får en bra arbetsmiljö

Polismyndigheten ska växa och bli bättre anpassad till ett växande samhälle. Detta ska göras både genom rekrytering och genom att behålla befintlig personal.

Hur ska man motivera en framtida arbetsplats när inte övriga rättssamhället följer efter?

Polisanställda ska inte behöva stå ut med mer än vi andra.

Jag tänker på massor av domar där poliser ska ”tåla” mer än gemene man eller kvinna. Det kan vara att vara utsatt för diverse hot, olämpligt språkbruk, eller till och med våld. Jag kan inte som medborgare eller folkvald se detta som ett samhälle som är hållbart i längden.

Nu senast så var det poliser i Lindesberg som blir hotade av pistol och tilldöms skadestånd i tingsrätten men detta skadestånd dras tillbaka av hovrätten.

Polisanställda ska inte behöva stå ut med mer än vi andra.

Polisyrket är ett yrke som alla andra yrken och man måste förstå att det finns människor bakom uniformen.

Ska vi ha en polismyndighet som är attraktiv och där anställda vill stanna så är det här ett område som vi måste börja arbeta med.

Vidare så är det svårt att få dessa tilldömda skadestånd efter som den skyldiga saknar ofta medel för att kunna betala dessa.

För att kunna verka för att attrahera och behålla nya polisanställda och behålla de gamla så måste skadeståndshanteringen ses över samt att rättsenheterna ser över sitt synsätt på att polisanställda ska ”tåla” mer för att man har valt att utbilda sig till detta viktiga arbete.

Ska vi ha en polismyndighet som är attraktiv och där anställda vill stanna så är det här ett område som vi måste börja arbeta med. Detta är ett område som det talas väldigt lite om och det är inte bra för att hur ska vi kunna motivera att människor som går till sitt arbete för att hjälpa oss andra ska behöva utstå att bli hotad, spottad på, slagen och när man anmäler detta så avskrivs det för att är du polisanställd så förväntas du från samhället att tåla mer än oss andra.

Jag som Liberal kommer att ta varje chans jag får för att motivera rättssamhället att arbeta för en sundare arbetsmiljö för dessa utsatta polisanställda och jag hoppas att jag får med mig övriga partier, fackförbund och debattörer i detta arbete.

Tommy Sjöstrand

Liberalerna, Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel