Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se till att skatten betalas där pengarna tjänas in

Annons

Ett stort valfläsk är löftet om flera miljarder till glesbygden. Det är förnedrande för både glesbygden och de rikare givarkommunerna och hjälper föga. Det som skulle göre något är om skatten betalas där pengarna tjänas. Det vill säga att glesbygdskommunerna får beskattningsrätt. Som i Norge.

I Sverige betalas skatten där bolagsstyrelsen har sitt säte, inte i några glesbygdskommuner, och skatten från SSAB, Planja, Volvo, Boliden, Stora Enzo, SCA; Ovako Steel med flera är inte småsmulor. Detsamma gäller fastighetsskatten för industrin och privatpersoner.

Tänk fastighetsskatten på all skog, som ägs av de stora skogsbolagen.

Jag har varit delägare i ett sommarställe på Höga Kusten. På 1990-talet byggde jag ut och när det var klart och godkänt av byggnadsnämnden meddelade jag skattemyndigheten i Härnösand och fick taxeringsvärde noll Jag ringde för att inte få surt efteråt, för nåt var det väl värt.

Jo sa man ”men man hade inte lust att lägga tid på att beräkna nåt taxeringsvärde eftersom jag skattade i Örebro, blir det ändring på den punkten återkommer vi”. Det ger en annan förståelse för alla tomma bondgårdar i Norrlands inland, som är sommarställen där ägarna flyttat söderut av arbetsmarknadsskäl

Tänk fastighetsskatten på all skog, som ägs av de stora skogsbolagen. Dessutom, inom Sollefteå kommun produceras 15 procent av Sveriges vattenkraft och fastighetsskatten på ett kraftverk är 2,2 procent på taxeringsvärdet, men inga skattepengar går till Sollefteå kommun.

I stället väntas man vara tacksam för regeringens tilldelning ett valår.

Nej titta på Norge och andra länder.

Björn Molander

Glanshammar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel