Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se unika julfilmen inifrån Kumla-fängelset: "Inte lätt att förflytta sig på Sveriges säkraste anstalt"

Idén var att sprida julglädje och skicka en julhälsning ihop med kollegorna. Men nu jobbar inte Dilan Mokre var som helst.

Annons

För några år sedan såg Dilan att ett irländskt hockeylag spelat in en julhälsning till "All I want for Christmas". Sedan dess har tanken grott på att göra något liknande, och i år fick han med sin arbetsplats på idén.

Nu är Dilan Mokres arbetsplats inte vilken arbetsplats som helst, han är nämligen kriminalvårdare på Kumla-anstalten.

– Det är inte helt lätt att förflytta sig runt med filmutrustning och kameror inne på en anstalt med högsta säkerhetsklassningen, konstaterar han.

Infallet om en julvideo beskriver han som spontant. Dilan gick helt enkelt upp till chefen med förslaget, och fick ja både där och bland kollegorna.

Vi vill skicka en julhälsning från personalen och sprida lite julglädje

Dessutom gick de ett steg längre än inspirationskällan, och spelade in sin egen cover på jullåten. På anstalten finns nämligen en musikstudio, som i vanliga fall används tillsammans med fängelsets klienter.

29-åriga örebroaren Dilan Mokre har jobbat på Kumla-anstalten i tre år, och vill gärna sprida en lite annorlunda bild av hur det är att arbeta där.

Ni har många som är musikaliska hos er?

– Ja, vi har ju en anstaltskör i vanliga fall.

Inspelningen tog en dag, och det fungerade bra trots logistiken i en av Sveriges asntalter med högst säkerhetsklassning.

– Alla tyckte det var jättekul, jag också - eller jag var nog mest stressad för att vi skulle hinna med allt ...

Kameran sköttes av den lokala filmaren Sune Eskelinen, med regi av Dilan.

– Poängen är att skicka en julhälsning, och att visa en lite annan bild av oss, att det inte är så hårt och kallt. Det finns mycket värme bland personalen, vi har kul vi också.

I filmen ses flera olika miljöer bakom murarna