Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp - du kan hitta en pärla

Bo Helgesson vill att vi ska titta upp.
I sin nyutkomna bok Uppåt väggarna ger han örebroarna en guide till stadens arkitektur.

Annons

Uppåt väggarna, guide till arkitekturen i Örebro heter Bo Helgessons nyutkomna bok. Med den vill han att vi ska stanna upp och betrakta husen runt omkring oss. Kolla in detaljerna och upptäcka de olika byggnadsstilarna.

De kändaste byggnaderna vet de flesta om, men det finns också mängder med bortglömda pärlor längs med Örebros gator.

– Som det här huset till exempel, säger Bo Helgesson och pekar på byggnaden vägg-i-vägg med NA-borgen efter Klostergatan. Jag kallar det Hallqvistska huset, från början en industribyggnad för lager och kontor.

Vad är det som är så speciellt med det här huset?– Det är ett exempel på wienerjugend ritat av arkitekten Renhult. Den speciella stilen ser man framförallt på burspråken.

Vi går runt kvarteret, ner på Järntorgsgatan, och på några få meter hinner Bo peka ut den ena mer speciella byggnaden efter den andra.

– Där har vi typisk 30-talsfunkis och där det vackra Jugendpalatset. Titta på portalerna, dekorationerna på väggarna, fönsterbågarna. Det gäller att ta sig tid, att stanna upp och titta.

Boken innehåller 70 byggnader med fakta om byggnadsstilen, arkitekten och husets historia. Där finns också en karta med byggnaderna inprickade, bara att ta med och ge sig ut på en arkitekturpromenad.

– Hela tanken med boken är att den ska vara lättillgänglig.

Bo Helgesson är själv inte

urörebroare utan växte upp i Avesta. Där såg han på nära håll några av arkitekterna Erskines och Aaltos skapelser. Detsamma gällde när han studerade filmvetenskap på 70-talet i Celsings filmhus eller jobbade i det välkända kulturhuset Trappan i Vällingby, ritat av arkitekterna Backström och Reinius som också gjorde Stjärnhusen. 1975 kom han till Örebro för att jobba på kulturförvaltningen som då låg i den gamla kanslibyggnaden intill Medborgarhuset.

– Man kan säga att alla dessa vackra och märkliga byggnader lade grunden till mitt intresse för arkitektur, förklarar han.

Bo Helgesson har arbetat som kulturskribent i många år vid sidan av arbetet som bibliotekarie. Han har recenserat böcker, varit redaktör för kulturtidskrifter och ordnat utställningar med mexikansk konst.

Och nu har det alltså blivit en bok om arkitektur. Hur kommer det sig?– Jag har som sagt länge haft ett intresse för arkitektur. Dessutom höll jag på med lokalhistoria när jag gjord en skrift om Stora hotellet när det fyllde 150 år. Samtidigt har jag gjort olika uppdrag åt näringslivskontoret och där var de positiva till idén om en bok om byggnader i Örebro.

Han fortsätter:

– Jag upptäckte också att det behövdes en sådan här bok. Det finns mycket skrivet om olika byggnader men inte lättillgängligt samlat. Jag ville helt enkelt göra en bok som folk kunde använda.

Fakta Bo Helgesson

Namn: Bo Helgesson.

Ålder: 63 år.

Bor: Centralt, Örebro.

Familj: Två barn.

Gör: Är skribent, har tidigare arbetat

som bibliotekarie i många år.

Aktuell: Med boken Uppåt väggarna, guide till

arkitekturen i Örebro, gest ut på förlaget Votum.

Vinn boken!

Var med och tävla om ett exemplar av Bo Helgessons nyutkomna bok Uppåt väggarna. Det gäller bara att svara rätt på den här frågan:

Vad hette de båda kända arkitektbröderna som bland annat har ritat Medborgarhuset och Krämaren?Skicka in svaret till Stadsliv, Nerikes Allehanda, 701 92 Örebro eller mejla [email protected] Senast den 20 december vill vi ha ditt svar.

Annons