Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se upp med otrygga trygghetslarm

Många äldre bor kvar i sina hus och lägenheter i dag och den enda tryggheten de har är sina släktingar, bekanta och sitt trygghetslarm som kommunen tillhandahåller mot en kostnad. I Kumla kommun är det cirka 550 personer som har trygghetslarm.

När min 95 åriga pappa som bodde i Kumla ramlade i sin lägenhet och slog upp ett otäckt sår i huvudet tryckte han troligtvis desperat på sitt trygghetslarm som inte fungerade. Man kan ju bara föreställa sig vilken panik han fick när ingen kom. Uppskattningsvis låg han på golvet i 2-3 timmar.

Till sist lyckades han kravla sig fram till sin mobiltelefon där det fanns en larmknapp som kopplade direkt till min mobiltelefon och han fick kontakt med mig.

Det visade sig senare att det nya larm han fått på handleden inte hade kopplats upp till larmenheten trots att detta skall kontrolleras av kommunens anställda vid installation. Vid avvikelse rapporteringen som jag senare begärde visade sig att en enkel lathund talar om för de anställda hur larmet skall installeras. Detta gjordes inte i min pappas lägenhet vilket jag anser är helt oacceptabelt och oansvarigt av kommunen.

Kommunen kollar larmen en gång per månad vilket jag tycker är alldeles för sällan. En gång per vecka anser jag vara mer acceptabelt.

Slutsats: Kontrollera att larmet fungerar hos era släktingar då det kan handla om liv eller död.

Rikard Wilson

Svennevad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel