Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se Youtube-filmen om Joseph Kony

Annons

Med denna krönika vill jag uppmärksamma er på en av vår tids värsta krigsförbrytare, Joseph Kony.

Kony är ansvarig för en rad enormt otäcka och vidriga brott mot mänskligheten. Vilka fortfarande pågår i Uganda, Kongo, Centralafrikanska republiken och södra Sudan.

Kony är ledare för den paramilitära gruppen Lord’s Recistance Army (LRS). Gruppens tidigare namn var Holy Spirit Movement (HSM), en folkkär frihetsrörelse skapad av Alice Lakwena.

När Kony tog över rörelsen 1987, omformade han den för egen vinning och när han bytte ut dess namn förlorade han snabbt det regionala stödet i Uganda och med detta majoriteten av dess anhängare. För att kunna upprätthålla gruppens numerär och fylla leden i sin armé började Kony därför kidnappa barn. Det som en gång börjat som en frihetsrörelse blev med Kony i spetsen en förtryckande rörelse som i stället för att ge, berövade människor deras frihet.

Joseph Konys metoder är omänskligt brutala. Efter att han kidnappat barnen, hjärntvättar dem och pumpar dem fulla med droger, han tvinga dem att döda sin föräldrar, syskon och vänner. Pojkarna blir soldater och flickorna blir sexslavar.

(Kony har under sin tid i Afrika kidnappat över 30 000 barn).

2005 utfärdades en häktningsorder mot Kony i den internationella brottmålsdomstolen där han åtalades på 33 punkter bland annat för 12 brott mot mänskligheten.

Flera länder har dock intagit en passiv hållning då Kony inte anses vara farlig för länder utanför Aftrika.

Efter påtryckningar av engagerade folkmassor sände USA till slut ner trupper för att hjälpa den inhemska militären i sökandet efter Kony, men operationen är för tillfället även den passiv på grund av avsaknad i motiv.

Problemet är att 90 procent av jordens befolkning inte ens är medvetna om Konys existens, detta ger honom möjligheten att fortsätta. Det är därför enormt viktigt att informationen om Kony kommer fram i ljuset, och att vi visar att vi bryr oss. Tillsammans kan vi stoppa Kony och LRS. Året vi gör detta är 2012 och tiden är nu!

Läs mer om hur du kan hjälpa till och göra din röst hörd på: www.kony2012.com

Eller se filmen ”kony 2012” på YouTube

Mer läsning

Annons