Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sef-bas: ÖSK kan vara pilotfall

Skatteverket kräver ÖSK på 1,9 miljoner kronor för obetald moms av tv-pengar. Via en överprövan hoppas både klubben och Svensk Elitfotboll, Sef, att Skatteverket ska ändra beslutet.
– Det här kan vara ett pilotfall. Oavsett vad hoppas vi bilden klarnar för Skatteverket och att ÖSK får rätt, säger Tommy Theorin, generalsekreterare i Sef.

Det var på fredagen som NA kunde berätta om ÖSK:s skattesmäll. Den tyngsta smällen – på 1,9 miljoner kronor – handlar om att ÖSK Elitfotboll inte har redovisat och betalt moms för intäkter gällande klubbens del av tv-rättigheter. Miljonintäkterna som försäljningen av tv-rättigheterna till ISPR och Kentaro har gett under hela 2000-talet.

ÖSK hävdar att man sålt rättigheterna direkt till de två utländska bolagen. Man har sålt rättigheterna via förhandlingar som Svensk Elitfotboll har skött för elitklubbarnas räkning. Skatteverket menar att Sef har sålt rättigheterna och sedan fördelat pengarna vidare till sina klubbar.

– Sef är på väg att momsregistrera sig. Vi kommer att vara tvungna att betala momsen men vi kommer få tillbaka pengarna i slutändan, sade ÖSK-ordföranden Björn Åqvist i lördagens NA – och menade att när Sef momsregistrerat sig retroaktivt så kan intresseföreningen sälja tv-rättigheterna momsfritt från Kentaro i Schweiz.

Sef blir då momsberättigad men samtidigt avdragsgill.

ÖSK ensamt?

Tommy Theorin i Sef säger till NA att han inte vill uttala sig ingående i frågan förrän det fattats ett beslut gällande den överprövan som pågår.

– Jag vet inte om det är ÖSK själva eller vem som har lämnat in den. Men det stämmer i alla fall att vi momsregistrerat oss. Det beslutet fattades redan i november, säger Tommy Theorin.

Har du hört om likande fall tidigare eller är ÖSK ett pilotfall?

– Det kan vara ett pilotfall. Jag vet att Skatteverket följer de bolagiserade föreningarna men vet inte om ÖSK är ensamt om att få den här skattesmällen. Jag misstänker att det gäller de andra klubbarna också.

- Oavsett vad är frågan viktig för oss eftersom det handlar om mycket pengar. Vi vill strida för att vi har gjort rätt och bettet oss riktigt. Den bilden hoppas vi nu ska klarna för Skatteverket.

Vad händer om den inte gör det?

– Det vågar jag inte fundera på. Vi är av tron att klubbarna kommer att få rätt i den här frågan. Vi stöttar dem med all tänkbar expertis, säger Theorin.

Utebliven moms för tv-rättigheter

ÖSK och de andra klubbarna i allsvenskan och superettan hävdar att man har sålt tv-rättigheterna till tyska ISPR (2001-2005) och till schweiziska Kentaro (2006-2010). Svensk Elitfotboll har fungerat som förhandlare i affären som ahr gjort direkt med de två utländska bolagen. Därför har klubbarna inte redovisat eller betalt moms för summan som i ÖSK:s fall uppgår till 7 697 000 kronor.

Beslut: Skatteverket menar att Sef har sålt rättigheterna från ISPR och Kentaro för att sedan fördela pengarna vidare till klubbarna. Klubbarna är därför skyldiga att redovisa och betala moms för hela beloppet. ÖSK ska därför betala 1 924 250 kronor i utebliven moms. (NA)