Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Segersjö jublar – efter lokala ridsportssuccén: ”Fantastiskt”

Segersjödagarna har blivit en tradition i länet. Nu får klubben bakom eventet ett stort erkännande.
Segersjö Fältritklubb har utsetts till ”Årets arrangör” – av Svenska ridsportförbundet.
– Det betyder jättemycket, säger Ann Montgomery-Cederhielm, sponsoransvarig för Segersjödagarna.

I 18 år har tävlingarna arrangerats. En helg i slutet av augusti lever anrika Segersjö Herrgård upp extra mycket och tar hand om eliten inom svensk- och nordeuropeisk ridsport i grenen fälttävlan.

2017 lockade Segersjödagarna över 10 000 åskådare till östra delen av länet. Det går inte att tvivla en sekund på att arrangemanget blev ett lyckat sådant. Segersjö Fältrittklubb har nämligen fått pris som ”Årets fälttävlansarrangör” av Svenska ridsportförbundet.

– Fantastiskt roligt. Det här betyder jättemycket för oss, säger Ann Montgomery-Cederhielm, sponsoransvarig för Segersjödagarna och vars man Robert är den nionde generationen Montgomery att bo på Segersjö Herrgård.

Ryttare, domare och andra framstående personer inom idrotten från hela Europa har varit med och röstat fram Segersjö till titeln. Ungefär 40 olika tävlingsarrangörer fanns med i diskussionen angående vilket event som skulle vinna.

– Vi är en etablerad arrangör. Vi har ju hållit på i ett par år nu (skratt). Ridsportförbundet gillar det vi gör. Det gör oss glada.

Segersjödagarna är mycket mer än bara ridsport. Vi gör det till en folkfest.

Tävlingarna brukar vara av både SM- och EM-karaktär. I alla åldersklasser. Men det är inte bara ryttarnas och hästarnas samspel som uppskattats av publiken som tagit sig till herrgårdsområdet utanför Odensbacken, berättar Ann Montgomery-Cederhielm.

– Segersjödagarna är mycket mer än bara ridsport. Vi gör det till en folkfest.

Ni har bevisligen lyckats. Vad beror det på?

– Vi försöker att tänka nytt hela tiden. Sedan har vi lyckats dra publik genom att ha en mat- och lantmässa med mycket fokus på Örebro län. Vi satte upp en provisorisk saluhall. För barn har vi andra typer av aktiviteter så som ponnyridning.

Ann Montgomery-Cederhielm är lycklig över utmärkelsen. Men varken hon, eller någon innan inom Segersjö Fältrittklubb, kommer att luta sig tillbaka och bli bekväm.

– 2018 ska bli ännu bättre. Vi ska försöka ge det hela en lite mer engelsk karaktär. Det ska vara en härlig familjekänsla och nästa år siktar vi bland annat på att ha en jakt- och fiskemässa.

Vad kan du lova personerna som besöker Segersjödagarna 2018?

– Att det kommer att bli en riktig upplevelse. Det ska finnas mycket kul att göra här för alla åldrar. Men sedan får vi inte glömma bort hästtävlingarna heller, säger Ann Montgomery-Cederhielm och skrattar.

► FAKTA: Det här är fälttävlan

Fälttävlan består av tre grenar i dressyr, hoppning och terrängritt. Anna Freskgård och William Nilsson-Fryer är exempel på två svenska elitryttare. Ett av Segersjö Fältrittklubbs egna affischnamn är Rebecka Tell.

David Flatbacke Karlsson