Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seglarläger för de yngsta seglarna

I helgen hölls seglarläger vid Husabergs udde. 58 entusiastiska barn, deras föräldrar och funktionärer deltog i lägret. Med fanns både optimistjollar och laser.

Askersund. – Jag gillar hård vind, säger Emil Jacobsson 13 år, om vad som är bäst med seglingen. Det är då det är som roligast. Segling är kul för att det rör på sig hela tiden.

Han har lunchrast i matrummet på Husabergs camping efter en förmiddag ute på Alsens vatten med sin optimistjolle. Idag serveras gulaschsoppa.

Deltagarna i den yngsta grupperna är mellan 9 och 15 år. Flera av dem har redan hunnit med att segla i tre säsonger - ända sedan jollesektionen i Askersunds segel- och motorbåtsklubb (ASKM) startade.

– Det här är min fjärde säsong, säger Wilma Pettersson, nio år.

Vid bordet sitter också Ellen Fredriksson, också hon inne på sin fjärde säsong.

– Det är roligt att segla, men det kan bli lite kallt ibland, säger Ellen. När det kommer stora vågor och vattnet skvätter in i nacken.

– Ja, och idag blåser det ganska mycket, säger Wilma. Det är som bäst när det blåser 5-8 sekundmeter.

Även en grupp för äldre seglare deltar i lägret, och seglar laserjolle. Där finns ingen övre åldersgräns.

ASKM arrangerar lägret tillsammans med seglarsektionen i ÖKF, Örebro kanotförening.

– Vi är fyra klubbar i länet som samarbetar, förutom ASKM och ÖKF är det Segelklubben Sjöfararna i Stora Forsa och Seglarsällskapet Hjälmaren, säger Carina Pettersson, som är aktiv i Askersundsklubben och ordförande i distriktsorganisationen.

– Det här lägret är också för att vi ska lära känna varandra mellan klubbarna, säger Carina Pettersson.

De som kommer från Örebro bor i stugor på Husabergs camping.

Och segling är en ansträngande sport. Även om det var disco och myskväll på lördagskvällen, var det många som var trötta.

– De sa att de skulle vara vakna länge, men det tog inte många minuter innan de somnade, säger Victoria Jacobsson, som är mamma till Emil och följer seglingen från bryggan.

Arrangörerna är noga med att deltagarna äter, dricker och vilar när det behövs.

– Vi nästan jagar dem med fruktfatet, säger Victoria.

Parallellt med seglarlägret pågår en kurs för domare och tävlingsfunktionärer. Klubben behöver kunniga funktionärer för att kunna arrangera framtida tävlingar på högre nivå. Lägret avslutas på söndagseftermiddagen med att lägerdeltagrna får vara med i kursen och tjuvstarta och göra fel i en träningstävling. Det blåser kallt, men både optimistjollar och laser ger sig friskt ut på vågorna.

– Sjön Alsen är perfekt för jollesegling. Lugna vatten, säger Carina Pettersson.