Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seglvad myt baserad på undermåliga studier

Replik

Anders Nilsson har i debattartikel i NA 2 april kommenterat min artikel i samma tidning den 23 mars angående klimatdebatten. Han talar om vetenskap samtidigt som han berättar att han inte är någon expert. Anders Nilsson berättar också att han är medlem i föreningen Vetenskap och folkbildning, en förening som står öppen för alla att bli medlem i.

Jag har i min artikel redovisat fakta som IPCC själva framför, som alla forskare är överens om och som finns redovisade av myndigheter i officiell statistik och fakta som det räcker med vanliga skolkunskaper för att känna till. För detta krävs det inte att man är klimatforskare. Nästan alla av mina redovisade fakta har denna bakgrund. I övrigt hänvisar jag till tusentals fristående forskare som finns redovisade i den länk jag angav i min artikel.

Vill också hänvisa till denna länk med skrivelse till FN:s högsta ledning som i dag 840 vetenskapsmän från hela världen har skrivit under, varav 18 från Sverige: https://clintel.nl/wp-content/uploads/2019/09/ED-brochureversieNWA4.pdf

Anders Nilsson anger en länk med 198 argument mot alla oss som kallar oss klimatrealister. Listan är oerhört oseriös och innehåller en mängd helt felaktiga påståenden och dessutom utan någon som helst källa.

Vetenskap avgörs inte med majoritetsbeslut.

Jag skickad in min artikel till NA i januari. Den blev publicerad först efter att coronakrisen kom i fokus. Nu får människor ta del av en verklig kris, inte en påhittad klimatkris som man sedan åtminstone 1970-talet hotat med ska inträffa inom 10 år.

Kristofer Fredin har i inlägg 4 april också replikerat på min artikel . Att 97 procent av forskarna är eniga om klimathotet är en seglivad myt. Den baseras på tre undermåliga studier som för länge sedan passerat bäst före-datum. Egentligen värdelösa från början.

Vetenskap avgörs inte med majoritetsbeslut. Kristofer Fredin kan ge den utlovade tusenlappen till något miljöprojekt. Han har redan fått flera svar på sina frågor och påståenden i sociala medier.

P-Å Andersson påstår i insändare i NA 7 april att Evert Andersson, Mats Kälvemark och jag själv i debattartiklar lämnat felaktiga uppgifter om uppmätta havsnivåhöjningar. Det finns två mätmetoder. Den ena är från satellit med mycket hög felmarginal och den andra från så kallade peglar som mäter havsnivån vid havsytan och som har mycket hög säkerhet.

Vi bygger våra uppgifter på den senare mätmetoden. På flera håll i världen beräknas dessutom landhöjningar pågå i cirka 10 000 år till, vilka gör att stora delar av bland annat Sverige i själva verket höjs mer än vad havet gör.

Göran Wickström

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel