Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Semestern ger tid för renovering

Nya tapeter, ett nytt kök, eller kanske rentav en altan under tak? Den regniga sommaren väcker fixarlusten, och hemmafixarbutikerna får en skjuts av vädret.

När vädret är ostadigt får semesterfirarna hitta på andra saker än att ligga vid stranden. Helene och Peter Paulsson bor i Adolfsberg och är en av de familjer som väljer att arbeta med hemmet i sommar.

De  har tillsammans med dottern Charlotte Arenander och hennes make Per tagit en paus från det pågående byggprojektet. Mitt i röran har de satt sig med varsin kopp kaffe.

– Det ska bli en altan, berättar Peter Paulsson.

– Vi bestämde oss för det förra sommaren och började måtta och titta. Det finns kvällssol här och därför kändes det som ett bra ställe att sätta upp en altan, fortsätter han.

De är inte ensamma om att lägga tid på renovering och nybyggen under sommarmånaderna. Det regniga vädret gör att många passar på att fixa hemma i stället för att bada. Även sänkningen av rotavdraget till årsskiftet gör att många vill skaffa material redan nu.

- Det är en riktig gör det själv-sommar! Vädret är så pass bra att det går att fixa och bygga både i trädgården och inne, men badstranden konkurrerar inte ut oss. Rent privat tycker jag att det är trist, men affärsmässigt så är det lysande, säger Johan Saxne, marknadschef på bygg- och trädgårdskedjan Bauhaus.

Ökning i år

Han räknar med att försäljningen under sommaren lyfter med 30-35 procent i år jämfört med 2014.

- Och då var ändå förra året den bästa sommaren vi haft dittills. Vädret var annorlunda, det var mer fokus på trädgårdsmöbler och grillar och sådant, säger han.

I år verkar folk vara sugna på rejäla semesterprojekt.

- Man kanske hade bestämt sig för att ägna några veckor åt att fixa med huset och trädgården, men regnet gör att man nu flyttar inåt. I stället för en ny altan så kanske det blir ett nytt kök, ett nytt badrum eller nya golv, säger han.

Större intresse

Rickard Johansson, analytiker på HUI, berättar att intresset för att bygga, inreda och fixa i trädgården har ökat ordentligt på senare år. Och när vädret blir sämre får vi tid att verkligen gå loss på altanprojekt, stenläggningar och nya fina kök.

- Vi ser generellt ett ökat intresse för sådant som rör hemmaprojekt när det är sämre väder, säger han.

Förra sommaren, som var så kalasfin, då låg många på stranden och badade medan färgen fick flagna och växterna torka bäste de ville i hemmen. Men den här sommaren är annorlunda, både hem och trädgård kan få ett ordentligt lyft, liksom handelns försäljningssiffror.

- Det ser vi först till hösten, det är möjligt att det kommer att ge utslag då, säger Rickard Johansson.

Vilka är dina bästa tips för att hantera en regning semester? Dela med dig i kommentarsfältet!