Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex miljoner till Bergslagsbanan

Drygt sex miljoner kronor utöver de redan anslagna, ska under tre år satsas på Bergslagsbanan. De nya miljonerna ska användas till utredningar samt kommunikations- och informationsarbete kring banan.

Annons

Bergslagsbanan knyter samman hamnarna i Göteborg och i Gävle. Den 478 kilometer långa järnväg en sträcker sig från Gävle till Kil, respektive Frövi via Falun/Borlänge. Bakom satsningen på banan står Partnerskap Bergslagsbanan, och miljonerna som nu beviljas handlar om pengar från regionförbunden i Gävleborg, Dalarna, Värmland och Örebro samt Europeiska regionala utvecklingsfonden.

– Bergslagsbanan har oerhört stor betydelse för näringslivet, inte bara i vår region utan i hela vårt land, säger Peter Carlsson, kommunstyrelsens ordförande i Hällefors kommun, i ett pressmeddelande efter beskedet om beviljat bidrag.

Hällefors är en av de 14 kommuner som ingår i partnerskapet. Övriga länskommuner är Ljusnarsberg och Lindesberg och utöver dem är Borlänge, Falun, Filipstad, Forshaga, Gävle, Hofors, Karlstad, Kil, Ludvika, Sandviken och Smedjebacken med i samverkan kring sträckningen.

Beroende av järnvägen

Bergslagsbanan löper genom ett område med flera branschledande företag som är beroende av hög järnvägsstandard för att kunna transportera sitt gods, men det finns även intresse av att de som arbetar ska kunna åka tåg.

Mot bakgrund av det ser nu projektgruppen fram emot tre intressanta år som kan bidra till näringslivets utveckling i regionen genom att ytterligare utveckla Bergslagsbanan. Det blir ett samarbete med flera olika aktörer, bland andra Banverket.

Sedan tidigare är det bestämt att Bergslagsbanan ska rustas för 265 miljoner kronor de närmaste åren för att banan ska få högre kapacitet.