Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sexbutik nekas kortbetalning

Med tre dagars varsel stängde Payson ner webbutikens kortbetalning. Företaget tillåter inte längre försäljning av sexhjälpmedel, kosttillskott och hälsopreparat. Trots att branscherna är helt lagliga.

Erotikbutiken Underbara i Örebro ägs av Anders Olofsson. I fem år har hans kunder även kunnat köpa sexleksaker över internet med hjälp av Paysons betaltjänst. Men en fredag i somras kom ett mejl där det stod att Payson skulle stänga av tjänsten efter helgen. Verksamheten passade nämligen inte ihop med företagets nya policy.

– Det känns kränkande. Vi har inte gjort något fel och helt plötsligt blir vi associerade med illegala verksamheter som droger och vapen, säger butiksägare Anders Olofsson.

Idag använder han sig av ett annat företag och kunderna kan på så vis fortsatt handla online. Men internethandeln sker inte längre med kortbetalning utan mot ett postförskott. Ett alternativ som är mer kostsamt för konsumenterna.

– Det är klart jag har förlorat pengar på det här. Det kostar att byta betaltjänst och som det ser ut nu har jag också tappat i antal kunder, säger han.

I mejlet som Payson skickade till butiken Underbara står det att Payson har restriktioner mot försäljning av sexhjälpmedel. Några sådana restriktioner fanns inte när Anders Olofsson tecknade avtalet. Någon information kring varför den nya policyn har införts har han inte fått.

– Allt skedde med väldigt kort varsel och vi har inte hört något mer från dem. Man undrade ju över vad man hade gjort fel, säger Anders Olofsson.

Men han är inte förvånad. Att företag har infört restriktioner mot hans bransch har han varit med om förut och han känner igen beteendet.

– Payson har helt enkelt börjat stifta sina egna lagar kring vad som är rätt och fel. Allt beror på den svenska dubbelmoralen, säger han.

Enligt Olofsson anser många att vuxenleksaker är tabu.

– Man glömmer bort att det för vissa är en nödvändighet för att över huvud taget kunna ha sex. Vår bransch handlar inte bara om porr, säger han.

Butiksmedarbetaren Emelie Paasio håller med.

– Vi tvingar ingen att besöka vår hemsida och allt vi säljer är lagligt. Varför får vi inte sälja produkter som hjälper folk att hitta tillbaka till kärleken? säger hon.

NA har sökt Payson för en kommentar men utan resultat.

Branscher som stoppas

Payson har förbjudit betalningar för de här varorna/tjänsterna:Droger och narkotika.

Pornografiskt material

Webbkamerashow och prostitution.

Begagnade underkläder.

Läkemedel och medicin.

Prestationshöjande kosttillskott och hälsopreparat.

Piratkopierat material.

Betting.

Onlinespel där man kan vinna pengar.

Donation och medlemskap i rasistiska föreningar.

Välgörenhets- och biståndsorganisationer som saknar 90-konto.

Licensbelagda vapen.

Finansiella tjänster inklusive finansiell rådgivning.