Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sexfixering skymmer sikt

En ny påve har utnämnts. Och lika säkert som den vita röken från konklaven får vi recensioner om den nya påvens inställning till homosexualitet, aborter och sex utanför äktenskapet.

Och ja, påven är skeptisk till aborter, sex utanför äktenskapet och homosexualitet. Men alla vet ju redan om det. Om allt handlar om sex är det en och annan nyans som försvinner.

Den katolska kyrkan är världens största religiösa samfund. Den griper in i människors liv. Och den ger faktiskt hopp åt miljarder människor. Då kan det vara intressant att se något annat än det som alla redan vet om. Den nya påven representerar en kursändring. Det handlar förvisso inte om någon revolution. Det ligger så att säga i katolska kyrkans natur att förändringarna sker långsamt, att varje steg som tas ska knyta an till den tidigare teologin.

Den nye påven har valt namnet Franciskus I. Han knyter an till den helige Franciskus – som representerade ett fattigdomsideal. Vi kan naturligtvis gnälla över att påven inte bejakar homosexualitet eller att han har en konservativ familjesyn – som skiljer sig från livsmönstret bland många katoliker. Men han har kysst och tvättat fötterna på personer som insjuknat i aids. Som ärkebiskop föredrog han en enkel lägenhet i stället för i ärkebiskopens palats – och åkte hellre buss än i sin tjänstelimousin.

Han är jesuit, och representerar därmed ett bildningsideal. Han riktade en förödande verbal attack mot de präster som vägrade att döpa barn till ensamstående mammor. Han har beskrivit fattigdomen i Latinamerika som en social synd.

Någon gång lär Stalin ha frågat hur många divisioner påven kan mobilisera. Svar: Inga alls. Men Vatikanen spelade en avgörande roll för att fälla det välde som Stalin skapade. En andlig världsmakt som vi har att förhålla oss till. Inte okritiskt. Men vår sexfixering skymmer sikten.