Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sexköparen är inte offret

Det kallas sexköp men borde rubriceras sexuellt övergrepp alternativt våldtäkt. Natten till fredagen den 15 maj slog Polisen till mot en adress på Östermalm i Stockholm och grep ett antal män misstänkta för sexköp. På samma adress befann sig ett antal unga kvinnor, många från Europas fattigaste länder.

I samband med polisens razzia greps en tv-kändis och redan på fredagseftermiddagen gjorde hans arbetsgivare TV4 en intervju med mannen.

Uppriktigt sagt, jag struntar fullständigt i om han haft en supertaskig barndom, det ursäktar inte mannens agerande. Skulden, skammen och brottet är hans.

Det är kriminella nätverk och ligor som säljer kvinnor och barn, en lukrativ vara som man kan sälja om och om igen till skillnad från cigaretter och narkotika.

Den som för en sekund tror att den unga kvinnan av fri vilja, valt att utsätta sig för detta, att mot betalning tvingas till ligga med kanske 10 främmande män per dag, borde ställa sig följande fråga till sig själv: Vill jag att min mamma, min syster, min dotter eller mitt barnbarn mot betalning ska utnyttjas sexuellt och våldtas av främmande män? Är det här ett ”arbete” som en arbetslös kvinna ska anvisas till om hon har arbetslöshetsersättning?

Om någon fortfarande tror på myten om den lyckliga horan (hon finns inte) så är det dags att vakna upp. Det är kriminella nätverk och ligor som säljer kvinnor och barn, en lukrativ vara som man kan sälja om och om igen till skillnad från cigaretter och narkotika. Varje gång någon man betalar för att begå övergrepp så göder han också dessa kriminella nätverk. Som medlem i Socialdemokratiska Kvinnoförbundet är jag stolt över att ha varit med i kampen och drivit på för den lag som 1999 gjorde det kriminellt att köpa sex.

S-Kvinnor fortsätter nu kampen för att fler män ska dömas till fängelse för detta brott, inte bara till böter. Den kränkning och den skada som kvinnor och barn utsätts för, av alla dessa män som tar sig friheten att betala för övergrepp, kan aldrig kompenseras av att fler döms till fängelse. Men det kan kanske få en och annan man att avstå från att begå detta brott.

När det gäller TV4s intervju med sin egen kändisprofil så vill jag bara påminna dom om att det finns ett offer i den här historien, det är en ung kvinna vars namn vi förmodligen aldrig kommer att få veta.

Eva-Lena Jansson

ordförande S-Kvinnor Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel