Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adolfsson: "Ingen kan ta Kåbergs plats"

En svår hjärnskakning höll Johan Adolfsson ifrån hockey och träning i mer än ett år. I kväll gör 27-åringen SHL-debut för moderklubben.

Annons

- Man vet aldrig vad som händer. Vi har inte fått något lag än, så det är inte säkert att jag spelar. Men jag hoppas det, och det ska bli skitkul, säger Adolfsson.

Allt talar för att Johan ingår i en kedja med Anders Eriksson och Kalle Olsson. En tung powerlina som också har potential att producera framåt.

Men så sent som i våras var Johan Adolfssons framtid som hockeyspelare allt annat än säker. Efter att ha fått en hel säsong spolierad av sviterna av en hjärnskakning så trodde få att han skulle komma tillbaka överhuvudtaget.

- Nej, det trodde jag inte själv heller när det var som värst. Men i våras gav det plötsligt med sig. Jag mådde allt bättre, och har kunnat vara med och träna hela försäsongen.

Och det har gått bra. Kenta Johansson har vid flera tillfällen framhållit forwarden som den stora överraskningen.

Är du själv förvånad att det funkat så bra hockeymässigt efter så lång frånvaro?

- Nja, nej, lite kanske. Men jag är inte den första som missat en säsong och kommit tillbaka. Men jag tror att jag hade lite tur som kunde vara med och träna hela sommaren, och hunnit vänja kroppen vid träningen igen. Det hade nog varit annorlunda att komma mitt i säsongen utan att ha spelat på länge.

Och nu får du axla Emil Kåbergs roll som pådrivare och retsticka?

- Haha, nja, ingen kommer att kunna axla Emils roll. Han är en unik spelare. Men han kommer säkert att vara på mig om att smälla på folk i båset (skratt)...

Kåberg är ju numera materialare. Adolfsson är delvis en annan spelartyp, men har liksom Kåberg sin styrka i sitt kompromisslösa sätt att ta sig an spelet.

- Jag kommer att spela som jag brukar, retas lite och sticka in huvudet. Det är min roll, det är det jag är bra på.

Du är inte rädd att åka på någon ny smäll mot skallen?

- Nej. Om jag vore rädd så skulle jag inte vara med. Det funkar inte på det sättet, särskilt inte på den här nivån. Det är allt eller inget som gäller.

Vad säger läkarna om riskerna?

- Att det är viktigt att lyssna på kroppen. Visst finns det faror, men det gäller alla som spelar hockey. Kanske är jag känsligare för ytterligare smällar än andra, men för minb del handlar det inte om många hjärnskakningar. Det var en ordentlig smäll, när jag ramlade in i sargen på träning. Problemet var nog att jag gick i gång för tidigt.

Misstag att lära av. Men lätt hänt när kraven är höga och konkurrensen likaså. Man vill spela, man vill ställa upp. I bland kostar det mer än det smakar.

- Så är det. Man vill alltid spela, och det kan vara svårt att riktigt lyssna på vad kroppen säger.

Nu är Johan återställd. En del småskavander som följd av ovanan vid hård träning har han haft under hösten, men inga problem med huvudet.

- Jag får lättare huvudvärk än förr, och måste vara noga med att äta och dricka ordentligt. Men det kanske är ett ålderstecken...

Vad förväntar du dig av din första SHL-säsong?- Att vi som lag ska ta ett steg till, bli lite bättre på allt och komma lite högre i tabellen. Jag tycker att klubbens sätt att gå försiktigt fram och försöka ta ett steg i taget är sunt och riktigt. Den här säsongen handlar om att etablera oss. För egen del är det bara väldigt roligt att vara med.

Mer läsning

Annons