Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart: Ryan lämnar Örebro

Nu är det definitivt – Örebro Hockeys poängkung Derek Ryan lämnar klubben för spel i NHL. 28-åringen har skrivit på för Carolina Hurricanes.

Annons

Derek Ryan kom till Örebro Hockey som ett hajpat nyförvärv inför fjolårssäsongen. Han hade totalt på 158 matcher i österrikiska Vilbacker ståt för 199 poäng.

Men Ryan levde upp till förväntningarna i Örebro – och det med råge. Han vann hela SHL:s poängliga med sina 60 poäng på 55 matcher. Han ryktades kort efter säsongen vara på väg till KHL, men av detta blev det aldrig någon affär och Ryan såg ut att bli kvar i Örebro.

Men så, för några veckor sedan blossade det upp NHL-rykten kring den 28-årige amerikanen. Något som sedan bekräftades av Örebros general manager Pontus Gustafsson. Totalt sex NHL-klubbar visade intresse för Ryan, som i sin tur inte stack under stolen med att det lockade att ta chansen.

– Det här är förmodligen den chans jag får. Jag är 28 år, och om vi kan hitta rätt situation, rätt klubb, rätt kontrakt ... Ja, om jag får rätt erbjudande vore jag galen om jag inte valde NHL, sa han när NA fick tag på honom under förra veckan.

Och nu har den amerikanske centern gjort sitt val. Det blir alltså Carolina som tidigt visade intresse. Ryan har skrivit på ett tvåvägskontrakt som sträcker sig över en säsong. Tar han plats i NHL kommer han att tjäna 600 000 dollar om året, nästan sex miljoner svenska kronor. Årslönen landar däremot på 150 000 dollar om det blir AHL-spel, drygt 1,2 miljoner svenska kronor.

– Derek är en spelskicklig center. Han har tagit en lite okonventionell väg, men har förtjänat chansen att få spela professionellt i Nordamerika efter att ha gjort succé på varje nivå i Europa. Vi är glada att han valde vår organisation, säger Carolinas general manager Ron Francis till den egna hemsidan.

Det här innebär i sin tur att Örebro Hockey får ersättning för Ryan. Den summan landar på 800 000 kronor. Detta helt i enighet med det avtal som gör det möjligt för NHL-lag att värva spelare från Sverige innan 15 juni, mot den ekonomiska kompensationen.

Att Ryan lämnar innebär också att klubben nu får en lucka offensivt. En lucka som mycket väl kan fyllas av Dennis Rasmussen som kopplats ihop med spel i klubben. Även där har Pontus Gustafsson bekräftat att samtal har förts.

NA fick tag på Derek Ryan som berättar om NHL-flytten. Klicka här för att komma till den artikeln.

Mer läsning

Annons