Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA avslöjar: Han är Ryans ersättare

Han var på väg mot 200 KHL-matcher. Nu blir den 30-årige tjecken örebroare, och Derek Ryans ersättare.

Annons
Jakub Petruzalek i en landskamp mot Tre Kronor 2012.

Jakub Petruzalek, 30, har skrivit på för klubben och ansluter till träningslägret i Schweiz på måndag.

– Jag åker inte runt och tänker att jag är en ersättare för någon, säger han till NA.

I mitten av juni stod det klart att Örebros poängkung Derek Ryan lämnar klubben för spel med Carolina Hurricanes i NHL.

Örebro har letat efter ersättare, och till sist hittade klubben sin ledande center.

– Jag är verkligen glad och lättad. Det är en press och tyngd som släpper för mig. Det är ingen bra situation att gå utan kontrakt så länge. Så jag är verkligen glad att jag fått den här chansen, säger Petruzalek när NA får tag på honom på telefon.

Du kommer av många ses som en ersättare till Derek Ryan. Hur ser du på det?– Jag är inte någon person som funderar så. Jag ska bara göra allt möjligt för att hjälpa laget till slutspel och producera. Jag åker inte runt och tänker att jag är en ersättare till någon. Jag ska försöka ta med mig det som jag kan göra bäst, om folk gillar det och om lagledningen gör det också så är det bra.

Petruzalek har varit runt i många klubbar genom åren. Som 19-åring provade han lyckan i den kanadensiska juniorligan, OHL, med Ottawa. Han har även hunnit med spel i AHL och så två NHL-matcher med Carolina Hurricanes. Men sedan 2009 har han spelat i Europa.

– Av de bästa ligorna är det bara två jag inte spelat i. Den svenska och schweiziska. Så det här blir en ny utmaning för mig.

Vad vet du om svensk hockey?– Att den håller hög kvalitet. Jag har kollat runt lite, pratat med vänner som spelar och spelat i Sverige och då har jag bara fått höra positiva saker. Samma med Örebro. Jag har läst och hört om resan laget gjort de sista åren. Ett lag och en organisation som haft en så snabb utveckling och som hela tiden steppar upp är ganska ovant för min del. Och jag är väldigt glad att få vara en del i en sådan organisation.

Petruzalek mäter ”bara” 176 centimeter och beskrivs som en snabb spelare med bra handleder, något han själv skriver under på.

– Det är det jag försöker utveckla också. Jag är inte så stor och då måste jag ha något annorlunda mot de stora killarna. Sedan försöker jag vara lite nordamerikansk och gå snabbt på mål.

Han hoppas kunna använda sina kvaliteter i Örebro.

– Vad jag hört från Pontus (Gustafsson) spelar Örebro en hockey med högt tempo. En spelstil jag gillar, även om jag känner att jag kan hantera vilket spelsystem som helst, säger Petruzalek.

Han har gjort 179 KHL-matcher, med 55 mål och 69 ass som facit. Ledande center i det tjeckiska landslaget.

Och Örebro Hockeys GM Pontus Gustafsson har sajnat Petruzalek på två år.

–  Vi är ruggigt nöjda med den här värvningen. Vi har fått en klasspelare, som på många sett liknar Derek Ryan. Skillnaden är att Jakub har betydligt tyngre meriter än Derek hade när han kom till oss, säger Pontus.

Som med att Petruzalek anländer i Schweiz på måndag, då Örebro drar på matchläger, ser truppen för vintern som klar.

– Nu är vi färdiga, och nu har vi definitivt en starkare trupp än i vintras.

Mycket talar för att tjecken kliver rakt in emellan Martin Johansson och Daniel Viksten, och där ersätter Ryan i Örebros succékedja från i vintras.

– Jag tar inte ut laget, men det är givet att Jakub ska vara en ledande offensiv center. Han har alla kvaliteter vi letat efter, och jag har bara fått väldigt positiva referenser. Vår back Jakub Krejcik har spelat med honom i landslaget, och Julius Hudacek har lirat emot honom för sitt Slovakien. De rekommenderar den här spelaren starkt, säger Gustafsson.

Mer läsning

Annons