Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter lämnar: "Stolt över vad vi byggt"

Peter Andersson är den sportsliga arkitekten bakom Örebro Hockeys blixtsnabba uppgång. Nu klargör han att han är inne på sista säsongen.

Annons

I alla fall för den här gången.

- Det var på gång redan inför den här säsongen att jag skulle göra något annat, och det var därför det blev ett år till i stället för ett långtidskontrakt som klubben ville då. Det finns inga hard feelings alls, jag är glad och stolt över vad vi åstadkommit med hockeyn i Örebro och känner att jag kan lämna med huvudet högt, säger Peter Andersson.

På kort tid byggde han och Lars "Mozart" Andersson ett allsvenskt topplag av några sandkorn och Mikael Fahlanders entusiasm och ekonomiska muskler.

- När vi inledde det här var det nog ingen som kunde tro på den utveckling vi haft. Det har varit fantastiskt roligt, och jag är inte främmande för att komma tillbaka och jobba med Örebro Hockey om några år, säger Peter.

Pontus Gustafsson, klubbchef och sportchef sedan "Mozart" Andersson sattes in som assisterande tränare i julas, ser beslutet som odramatiskt.

- Det är ingen dramatik i det här. Det är ett beslut som växt fram hos båda parter. Peter har gjort ett fantastiskt jobb för Örebro Hockey, jag hoppas att folk fattar vad han betytt för klubbens utveckling. Och det är absolut inte omöjligt att våra vägar korsas i framtiden, säger Pontus Gustafsson.

Peter och "Mozart" tog över Örebro Hockey i division 1 i januari 2009, då Hasse Hansson fick sparken mitt i säsongen. De tog laget till allsvenskan omedelbart, och efter att ha blivit tia första säsongen har laget nått kvalserien till elitserien två gånger.

Av den här säsongen återstår tre allsvenska omgångar och en playoff-serie. Minst.

- Jag är inte det minsta orolig för att det här kommer att påverka laget resten av säsongen. Tror att de flesta inblandade känt på sig att det skulle bli så här, och jag vet att alla kommer att göra allt för bästa möjliga utgång av säsongen, säger Pontus Gustafsson.

Redan i morgon, tisdag, möter Örebro serieledande Leksand på bortais.

Läs mer i tisdagens NA, papperstidningen!  

Peter och hans tid i Örebro

Född: 29 augusti 1965 i Örebro.

Främsta meriter som spelare: 104 A-landskamper, VM-silver 1993, VM-brons 1994 och 2001, NHL-proffs i New York Rangers och Florida Panthers.

28 januari 2009: Peter anlitas som assisterande tränare till Lars ”Mozart” Andersson i Örebro Hockey men han förpassas till läktaren i första matchen mot Vita Hästen i division 1. Han stoppas av sin förra arbetsgivare Malmö.

9 april 2009: Örebro tar steget upp i allsvenskan efter 5–3-seger hemma mot Huddinge på skärtorsdagen.

17 april 2009: Peter skriver på ett tvåårskontrakt som ny huvudtränare.

12 januari 2010: Peter kastar in en vattenflaska på isen som träffar domaren samtidigt som Almtuna gör segermålet i förlängingen. Peter tilldöms matchstraff.

7 mars 2010: Örebro förlorar sista matchen hemma mot Bofors och slutar på tionde plats i allsvenskan.

2 mars 2011: Örebro besegrar Tingsryd i sista matchen och slutar trea i allsvenskan.

6 april 2011: Örebro förlorar hemma mot Modo med 1–4 och slutar näst sist i kvalserien.

2 mars 2012: Örebro förlorar sista matchen hemma mot Västerås med 3–7 men vinner ändå allsvenskan på 102 poäng.

3 april 2012: Örebro förlorar hemma mot Rögle med 1–4 och slutar näst sist i kvalserien.

25 februari 2013: Peter meddelar att han lämnar Örebro efter säsongen.

Annons