Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pontus: "Vi står inte och faller med Ryan"

Örebro Hockeys general manager om poängkungen Derek Ryans flytt till NHL.

Annons
Pontus Gustafsson.

– Vi står inte och faller med Ryan, säger Pontus Gustafsson till NA.

Anders Uddlings krönika läser ni här.

Det har varit aktuellt en längre tid. Men natten till tisdag svensk tid blev det helt klart att centern Derek Ryan, SHL:s poängkung, lämnar Örebro Hockey för att spela i NHL med Carolina.

– Tråkigt förstås eftersom Derek har varit en jättebra spelare. Samtidigt är det här spelreglerna vi får finna oss i. NHL har rätt att plocka spelare fram till detta datum, säger Pontus Gustafsson, Örebros general manager.

– Vi har varit medvetna om att risken föreligger. Samtidigt har det varit svårt att sätta sig in i läget eftersom vi inte är med i förhandlingen på något sätt. Det har varit en diskussion där vi som klubb stått på läktaren.

Vad betyder detta för er?

– Vi fortsätter precis som innan att titta på eventuella förstärkningar. Men man kan ju säga att frågan blev mer aktuell.

Måste ni hitta någon innan säsongen drar igång?

– Inte nödvändigtvis. Vi följer marknaden och ser vad som finns. Därför kan jag inte säga när i tiden det i så fall blir av.

– Vi har en stark och bred trupp som vi känner oss bekväma med. Om vi ska värva mer är det jätteviktigt att det känns helt rätt.

Enligt det avtal som finns kring övergångar mellan SHL och NHL kommer Örebro Hockey att få 800 000 kronor i ersättning för Derek Ryan.

– Helt ärligt betyder den inte särskilt mycket på den här nivån. Men det frigörs ett löneutrymme som blir viktigt för oss. Det innebär att vi troligen kan stärka truppen inom den budgetram vi lagt, säger Pontus Gustafsson.

En annan effekt av övergången är att bilden av Örebro som ett bra skyltfönster stärks.

– Att vi i Örebro har lyckats utveckla spelare som tar steget till NHL är förtås en rejäl fjäder i hatten för oss som färsk SHL-klubb. Det stärker vårt anseende vilket också kan vara viktigt i detta sammanhang.

– SHL har sin plats i näringskedjan. Alla vi som jobbar här känner till detta och måste gilla läget om man ska orka hålla på med det här.

Ett namn som kopplats ihop med Örebro är forwarden Dennis Rasmussen. Förra året spelade han i Växjö och fick plats i Pär Mårts VM-trupp. Det gav kontrakt med NHL-mästaren Chicago Blackhawks. Där har det inte blivit något spel utan han har tillbringat den gångna säsongen i AHL-klubben Rockford. Nu uppges han vara på väg tillbaka till Sverige.

Pontus Gustafsson bekräftar att Örebro har framfört sitt intresse.

– Ja, jag har pratat med honom liksom de flesta andra SHL-klubbar har gjort. Vi har en dialog men jag upplever det som att Dennis behöver lite tid för att själv komma fram till vad som ska bli hans nästa steg och vad han vill göra framöver. Vi får vänta och se, säger han.

– Men vi har ingen panik. Det viktiga är att vi prickar rätt. Och i ett sånt här läge känns det skönt att vi tidigt var klara med de stora dragen i truppbygget.

Mer läsning

Annons