Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ross: "Linköping hetaste laget"

Fem raka matcher utan förlust och fem spelare på topp sju i poängligan. Linköping blir lika svårknäckt som en kokosnöt för Örebro Hockey.

Annons
Patrik Ross.

1–0-ledning blev förlust med 3–1 borta mot AIK i fredags. Andra raka förlusten för Örebro Hockey. Och i kväll väntar formtoppade Linköping.

– Vi möter det formstarkaste och hetaste laget i SHL. Laget som har fem bland de åtta bästa i poängligan, tuff uppgift för oss, säger han.

Linköping inledde med att förlora med 5–1 borta mot Luleå. Därefter har laget imponerat. 3–2 hemma mot Färjestad, 3–2 efter straffar borta mot AIK, 6–3 hemma mot Frölunda, 6–1 borta mot Leksand och senast 5–4 efter förlängning hemma mot Brynäs innebär en andraplats i tabellen, två pinnar bakom Skellefteå. 

Och allra mest har förstalinan med Pär Arlbrandt, Simon Hjalmarsson och Mattias Sjögren imponerat. Arlbrandt toppar poängligan med 13 (3+10) poäng. Både Hjalmarsson och Sjögren har åtta pinnar vardera. Lägg där till att veteranen, och ständige leverantören av poäng, Magnus Johansson även han har åtta poäng. Chad Kolarik har sex poäng. Fem LHC-spelare på topp sju i poängligan. 

En inspirerande match, menar Ross.

– Ja, det är det ju. Vi ser bara möjligheter i vårt lag. Vi vet att vi möter ett av de bästa lagen i serien för närvarande.

Vad blir viktigt?– Linköping är det bästa laget i powerplay, med Arlbrandt, Hjalmarsson, Mange Johansson. Utvisningarna blir en nyckel, att vi åker skridskor och åker med dem. De åker mycket grillor, då får inte vi stå still för då blir det utvisningar. Vi ska se till att ha farten med oss och att vi får powerplay i stället. Det är också en nyckel.

Mot AIK slarvade Örebro Hockey några gånger. Slarv som kostade dyrt, och Örebro fick åka hem poänglöst.

– Det spelar ingen roll om du har ett matchövertag och "Fasen vad bra det ser ut och hej och hå, vi åker skridskor" och "Gud vad fint, vad bra ni spelar" – sen gör man två individuella misstag på grund av att man inte riktigt har lärt sig det här.

Jobbar ni på något särskilt sätt för att gå vidare och inte älta?– Njae, det är klart att vi hade ett snack efter. Vi tycker att vi gör det bra långa stunder, och vi spelar på ett sätt som vi tycker är bra. Vi åker på bortaplan till Hovet och tycker vi är aggressiva och spelar en offensiv ishockey, trots att det är bortaplan. Sen får vi inte poäng med oss, och det är lite bittert. Jag tycker synd om killarna. Men nånstans måste vi lära oss, att det är de här små detaljerna …

– Vi tittar på alla målen hur de har blivit till, och det är små individuella saker som händer – både när vi gör mål och släpper in mål. Här hemma mot HV, till exempel: De gör en droppass innanför blå, Jared vinner pucken, Olsson helt ren, 1–0. Då hade de tappat puck på bortre blå. Det är så tätt och tajt fem mot fem, ofta ett powerplay eller ett individuellt misstag som avgör. Det är fullständigt omöjligt att spela ishockey utan att göra misstag, det vet vi också. Misstag händer. Men vi behöver inte bjuda på det, med så enkla grejer. Ta hem puck, tappa puck – friläge … Då får vi spela lite rakare, lite enklare, för att undvika det och så får vi bygga upp vårt eget självförtroende.

På måndagens träning såg det ut att bli förändringar i Örebro-laget. Justin DiBenedetto matchades med Jared Aulin och Martin Johansson. Samtidigt som Johan Wiklander tog plats med Ben Walter och Tim Wallace. Och Kalle Olsson verkar få spela med Henrik Löwdahl och Marcus Weinstock. Vilket torde innebära Robin Dahlström, Emil Kåberg och Anders Eriksson i en lina. Conny Strömberg ser alltså ut att bli extraforward igen.

Thomas Enström är tillbaka efter ljumskskada, och körde för fullt i söndags och i går.

– Jag hoppas att han är till förfogande, säger Patrik Ross.

Mer läsning

Annons