Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas sluta: "Skulle inte förlåta mig själv"

Efter fem huvudskador tvingas 22-årige Anton Brehmer att ge upp hockeykarriären. Här berättar örebroaren om känslorna efter beslutet.

Annons

22 år ung. Fem hjärnskakningar.

I slutänden var det inte ett val Örebrotalangen Anton Brehmer ställdes inför.

– Jag skulle aldrig förlåta mig själv om jag fått en smäll till och det blivit riktigt allvarligt, säger det senaste offret i raden av hockeyspelare som tvingas sluta i förtid.

Första smällen fick han som J18-spelare. Den senaste i oktober i fjol, då han spelade i allsvenskan med Vita Hästen.

– Sedan dess har jag inte spelat. Jag har hoppats på att kunna komma tillbaka, och börjat träna med Örebro i sommar, men det har inte känts hundraprocentigt. Läkarna har varit tydliga, och ett svårt beslut har mognat fram, säger Anton.

– Jag har bestämt mig nu i dagarna, och det känns tomt och väldigt konstigt att inte längre vara hockeyspelare. Det är ju något jag gjort i hela mitt liv, säger 22-åringen.

Vad ska du göra nu?– Ingen aning. Det är så färskt, jag måste smälta situationen och låta allt lägga sig. Jag är fortfarande ung

Hjärnskakningar är ett stort och alltmer uppmärksammat problem inom hockeyn. Raden av spelare som tvingats sluta för att inte riskera hälsan är lång, och blir allt längre.

– Ja, tyvärr är det ju så, och jag lider med alla andra som råkat ut för det här.

Är det någon särskild smäll du fått som påverkat mer än andra?– Nej, det kan jag inte säga. Jag har mest haft otur, har inte råkat ut för några fula överfall eller så. Det har varit upprepade smällar som sammantaget gör att det inte är hållbart att fortsätta. Jag skulle inte kunna förlåta mig själv om jag fortsatte och åkte på en smäll till. Det kan ge bestående men.

Har du problem i vardagen nu?– Nej, det tycker jag inte. Men en del dagar är jättebra, andra lite sämre.

Vilka symptom har du då?

– Det är svårt att beskriva, en seghet, är onormalt trött och hängig. Det jag vill uppnå nu är en stabilitet i måendet, säger Anton.

Din uppfattning om situationen inom hockeyn med allt fler och allt mer uppmärksammade huvudskador?– Ofta handlar det om otur, det går väldigt fort därute och det är en tuff sport. Det är en del som jag tror är svår att göra något konkret åt.

– En annan del handlar om respekt för varandra på isen. Jag tror att det är viktigt att spelare från tidig ålder förstår konsekvenserna av för hårda satsningar, vilka skador det faktiskt kan ge, säger han.

Anton Brehmer hann göra fem SHL-matcher, tre med Örebro Hockey och två med Linköping där han spelade som junior. 46 allsvenska matcher har han gjort med Vita Hästen, på lån från Örebro, och där blev det fem mål och fem assister för den spelskicklige forwarden.

Brehmers moderklubb är Fellingsbro/Frövi IK.

Annons