Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Show - kommunens väg ur arbetslöshet

Servering och show – det kan vara en ny möjlighet för unga vuxna som är arbetslösa. Det föreslås bli verklighet genom satsningen ”Showprojektet”.

Tanken bakom det nya projektet att fånga upp arbetslösa i den här gruppen som gillar det här med att stå på en scen och framträda.

– De har svårt att hitta vägar ut på arbetsmarknaden, och då skulle det här var ett komplement och hjälp för dem, säger Anders Hagström (KD), ordförande i vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Nästa vecka föreslås politikerna i nämnden att besluta om att genomföra satsningen, som görs tillsammans med Miljövårdscentrum. Det är åtta unga vuxna som erbjuds en anställning med stöd under ett år. För kommunens del kostar det 800 000 kronor. Pengar som man tar från fjolårets överskott.

Deltagarna ska lära sig att planera och genomföra scenuppträdanden eller event. Anders Hagström påpekar dock att det handlar om mer än att bara förbereda sig för att stå på scen.

– Vi har tänkt att ska jobba parallellt med servering och showverksamhet, typ Wallmans salonger, säger han.

– Efter ett år blir som ett examensarbete att genomföra en föreställning. Under året jobbar man med allt som hör till en föreställning. Skriva manus, fixa dekor, sy kläder, laga mat, diska, servera och några kommer att framföra ett nummer, säger Mikael Ramnerö, områdeschef på kommunen.

Mikael Ramnerö menar att deltagarna får ett värdefullt tillägg i sina cv efter projektet.

– Förhoppningsvis har man skapat en kunskapsbas och fått kontakter som gör att man är anställningsbar och eftertraktad, säger han.