Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Silvercoachen får lämna Örebro

Han förde Örebro Black Knights till historiskt SM-silver. Men nu står det klart att coachen Jim Ward får lämna klubben efter bara en säsong.

Annons

Texasbördige och mycket erfarne coachen Jim Ward var en prestigevärvning för Örebro Black Knights förra hösten, och tog laget till SM-silver efter finalförlust mot Carlstad på Tele2 arena.

Men nu står det alltså klart att han ändå får lämna klubben efter bara ett år.

– Jim tog laget till SM-final, så han levererade det han skulle. Men det finns för- och nackdelar med allt. Skulle vi istället ha en svensk headcoach, skulle han kunna vara på plats året runt. För det viktigaste arbetet görs trots allt under de sex månaderna mellan säsongerna. Det är då man jobbar med teknik och inlärning, och ska man stoppa in ett nytt spelsystem tar det en hel försäsong, säger Mats Hagsten, sportchef i Black Knights.

Ward anlände inte till Sverige förrän i mars, och nu tittar Black Knights alltså på en lösning med en tränare som kan tillbringa betydligt mer tid med laget inför seriepremiären i maj eller juni.

– Vi har flera alternativ vi diskuterar med, både svenska och amerikanska. Headcoachfrågan är enormt viktig att få på plats, vi bör ha ett namn klart senast om ett par veckor, säger Hagsten.

Sportchefen är ny på sin post och jobbar just nu, tillsammans med en grupp andra inom föreningen, med att bygga nästa års lag. Både på och vid sidan om planen. Klart är att ledarstaben ska utökas och bestå av mellan 12 och 15 personer, varav sju till tio är olika typer av tränare: huvudcoach, koordinatorer och positionstränare. Till det kommer bland annat fystränare, boxcoach och lagledare

Det enda som

är helt klart där är att Henrik Dahl blir defensiv koordinator.

– Under årets säsong var Ward huvudansvarig både för offensiven och defensiven, och Henrik gick under honom. Nu får Henrik istället ta ett totalansvar för defensiven, och han kan börja bygga redan nu, innan headcoachen är på plats, säger Hagsten.

På spelarsidan är det enda som är klart sedan tidigare att quarterbacken David Ingram lämnar och att franske allroundspelaren Cesar Hebel förlängt sitt kontrakt.

Black Knights jobbar, som NA tidigare avslöjat, med att få spela och kanske också arrangera Europacupen i amerikansk fotboll nästa år. Något som kan påverka hela lagbygget.

– I Europa får man ha två amerikaner på planen hela tiden, vilket gör att vi kan ha två offensiva och två defensiva amerikaner i truppen. När vi spelar hemma i superserien är det bara tillåtet med en på planen hela tiden, så då får man alternera på något sätt. Det kan bli en väldigt spännande krydda, säger Hagsten.