Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ratades på Idrottsgalan – nu rasar förbundet

Örebrosimmaren Anna Polivanchuk gick miste om priset ”Årets idrottare med funktionshinder” vid måndagens Idrottsgala.
Nu rasar Dövidrottsförbundet över juryns beslut att ge priset till simmaren Anders Olsson.

Annons

– Att EM-guld kan slå ut guld på Deaflympics nivå är svårt att förstå, säger förbundets sportchef Joachim Sundström.

2009 var sannerligen ett framgångsrikt år för simmaren Anna Polivanchuk. Vid höstens Deaflympics i Taiwan tog hon inte bara två guld och ett silver. Örebrosimmaren satte dessutom världsrekord på tävlingen som är motsvarigheten till OS och Paralympics för hörselskadade med över 4 000 aktiva från hela 85 nationer.

Trots Annas fina insatser blev hon inte prisad som årets idrottare med funktionshinder vid Idrottsgalan i Globen. Juryns val föll istället på den paralympiske simmaren Anders Olsson som tog tre EM–guld och satte två världsrekord. Detta har fått det svenska Dövidrottsförbundet att gå i taket och kalla det hela för en röstskandal.

”Den största tävlingen”

– Anders Olsson är en fantastisk idrottsmänniska, men det bör vara självklart att juryn rankar OS–prestationer högst. Deaflympics är trots allt den största tävlingen som en döv idrottare kan delta i, säger Joachim Sundström.

Anna Polivanchuk har vid två tidigare tillfällen varit nominerad i samma kategori, men aldrig vunnit. Att hon i måndags blev ratad en tredje gång tog hon mycket hårt enligt förbundets sportchef.

Grät vid bordet

– Anna blev väldigt nedstämd när det offentligjordes att Olsson vann. Vi fick trösta henne vid bordet och hon förstår inte vad hon kan göra mer för att visa Sverige och världen. Jag vet inte om hon lyckas ställa om, men vi får hoppas på det, berättar Sundström.

Någon direkt klagan har dock inte Dövidrottsförbundet framfört till Idrottsgalans jury. Istället för att tala om ett nedvärderande av dövidrotten vill Sundström lyfta fram okunskap som orsaken till att Anna ratades på prisutdelningen.

– Dövidrotten får ju inte samma massmediala uppmärksamhet vilket gör att våra namn inte är lika kända. Därför tittar kanske inte juryn på prestationerna och resultaten utan mer på vem man känner igen. Vi är mycket besvikna.

Annons