Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista dagen anmäla sig till vårens högskoleprov

Tänker du söka utbildning på någon av landets högskolor till hösten, men är osäker om dina betyg räcker till?
Du kan alltid få en andra chans.
I dag är sista anmälningsdag till vårens högskoleprov.

Över en tredjedel av alla platser på svenska högskoleutbildningar går till dem som har ett resultat på högskoleprovet. Det motsvarar fler än 25 000 studenter varje år. Datumet för vårens högskoleprov är den 10 april, men redan på måndag den 15 februari är det sista anmälningsdag.

Ditt provresultat kan inte ge dig den behörighet som krävs för att söka vissa program och utbildningar, den måste du ha skaffat dig på annat sätt genom gymnasiebetyg eller från folkhögskola. Men om du har behörighet kan du öka dina chanser att komma in med ett bra resultat på högskoleprovet. I och med ditt resultat konkurrerar du i en ytterligare urvalsgrupp.

Plocka fram gamla kunskaper

Hur gör man då för att få ett bra resultat på högskoleprovet? Med mindre än två månader kvar är i alla fall en sak säker: Du kan troligtvis inte plugga dig till ett toppresultat.

- Det handlar om att plocka fram de kunskaper du redan har, säger Gunilla Ögren som jobbar på Umeå universitet och är projektledare för arbetet med högskoleprovet.

Gunilla Ögrens förberedelsetips är att man ska göra gamla prov. Då behöver man inte lägga tid på att sätta sig in i typen av frågor under själva provdagen.

- Dessutom får du en hint av vad du har svårast för om du vill försöka hinna förbättra dig inom just det området. Eftersom det går på tid så är det bra att ha övat under tidspress. Öva på formatet och öva med en klocka, säger Gunilla Ögren.

Man kan vinna mycket på att veta hur man ska tänka på till exempel matematik-uppgifterna. Det är bättre än att råplugga fakta, fortsätter hon.

Medan du övar på gamla prov tycker Gunilla att du ska analysera dina fel.

- Det är bra att vara medveten om vad felen beror på. Är det kunskapsbrist eller slarvfel? Vad kan du rätta till?

Ansträngande dag

När själva provdagen närmar sig är det viktigt att tänka på att du kommer sitta still hela dagen. Provet startar klockan nio och slutar strax före klockan fyra på eftermiddagen. Pauser och lunchrast får du mellan de olika 50-minutersblocken och då kan du passa på att äta.

- Du har en ansträngande dag framför dig. Det är viktigt att äta och sova ordentligt innan provet, säger Gunilla.

Vad ska man ha med sig för hjälpmedel?

Ta med blyertspenna och suddgummi. Vissa suddar med spott på fingrarna, men efterson scannrarna läser in det svarsalternativ med mest svärta, så är inte det en bra idé. En rak linjal är också bra att ha med sig.

Fem delar

Högskoleprovet är uppdelat i fem delar:

Anmälan och provet

Sista anmälningsdag är den 15 februari.

Provdagen är den 10 april.

Det kostar 350 kronor att anmäla sig.

Fullspäckad information om högskoleprovet finns på internetsidan www.studera.nu. Där finns också information om på vilka orter man kan skriva, samt var du hittar gamla prov att öva på.

Anmälan kan du göra via internetsidan www.hogskoleprov.nu