Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sixten har gett oss en ny självbild

Läser att Sixten Boström är nominerad till titeln årets tränare.
Självklart, tänker jag.
Han borde även vinna titeln om juryn har förmågan att höja blicken och se, som man säger på engelska, the bigger picture.

Det Sixten gjort i vår lilla stad är mer än att ha skapat ett allsvenskt topplag av ett anonymt mitten-bottenlag.

Sixten har lyckats med att förändra traditionstyngda och inetsade attityder och vrida en hel fotbollsstads självbild.

Det är inget man gör i en handvändning utan kräver normalt många, många års stenhårt slit med arméer av pr-folk.

När jag efter vinsten mot Gais senast hör person efter person vara missnöjda över det dåliga spelet och ÖSK:s, enligt deras åsikter, bedrövliga insats, då blir jag glad. Det innebär att även ÖSK:s supportrar har utvecklats. Hade detta varit för fem-sex år sedan då hade många hyllat ”grisliret” som gav tre poäng på ett självmål, de hade till och med sagt att det var en liten närkingsk specialitet att vara tråkig in till döden och sedan dra fördelar av det. Men ni märker nu va hur mycket roligare det är att ha ett lag som skapar ljus och glädje istället för destruktivitet och mörker.

Det är lockande att säga vad va det jag sa. Eller har sagt, i nästan tio år. Men jag hoppar över det. Min ödmjukhet sätter stop för det.

Jag har berömt Sixten Boström så mycket de senaste åren att det nästan är genant. Man skulle här kunna använda ett grovt uttryck som handlar om tungor och bakdelar men det handlar faktiskt mer om en stor respekt för en man med stark integritet och egen vilja och tro. Sixten är naturligtvis inte perfekt, det är ingen tränare eller människa, det går säkert att hitta tillkortakommanden i hans mission och hans personkaraktär. Men hans starka tro på sin grundidé har omvänt en hel stad, den har skapat trygghet i ÖSK:s spel där spelare som jag trott varit slut plötsligt tagit fart igen och uppnår resultat som känts omöjliga.

I ett samhälle där de stora företagen jagar kortsiktiga resultat för att höja aktievärden istället för att bygga den breda basen, i ett samhälle där politiker slänger ur sig populistiska röstfiskecitat istället för att jobba in gedigna ideologiska idéer till folket, där finns det ett behov av ledare som tror på en grundmodell och därefter jobbar arslet av sig för att få personal, invånare och detta fall sina spelare att köpa idén och sedan tillsammans utföra den.

I ett fast-food samhälle där alla kräver snabba kickar kan det vara svårt att genomföra. Men Sixten har lyckats med detta i sitt ÖSK.