Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sixtens taktiska triumf

ÖSK-tränaren Sixten Boström överraskade med både val av spelare och taktik när Häcken besegrades.
– Det här visar att vi har en bredare trupp än tidigare, säger han.

ÖSK kom till spel på svårspelade Rambergsvallen utan mittfältsgeneralen Magnus Kihlberg i startelvan. Hans defensiva roll övertogs av Alejandro Bedoya, inte av Nordin Gerzic som några gånger föra året. Som offensiv spets klev Erik Nilsson in.

– Jag ville ha Bedoyas kvicka fötter på ytan framför vår backlinje och hans delaktighet i uppspelen. Han är också lite bättre i huvudspelet än vad Nordin är, motiverar Sixten Boström valet.

Trots den ovana positionen gjorde amerikanen en stormatch i defensiven och låg sedan bakom segermålet framåt.

– Bedoya börjar bli en mångsidig, etablerad allsvensk spelare. Jag visste han skulle klara den ovana rollen bra eftersom han också är duktig på att lyssna och ta till sig instruktioner.

Varför valde du att inleda med Magnus Kihlberg på bänken?– Eftersom jag hade bestämt att Nordin och Bedoya skulle dela på det defensiva ansvaret centralt så blev det naturligt att ge Erik Nilsson chansen. Han är mer offensiv än Kihlberg. Dessutom fanns redan nästa match på måndag i bakhuvudet.

Erik Nilsson var delaktig i spelet framåt från början. Bland annat hade han ett distansskott strax utanför. Men en knapp kvart in i andra halvlek fick han ge plats för Magnus Kihlberg samtidigt som Bedoya övertog sin normala position.

– Erik gjorde en bra match. Att han fick chansen visar också att många spelare ligger nära startelvan. Vi har en bredare trupp än tidigare. Och när Kihlberg kom in fick vi en rutinerad spelare som kunde lugna ner situation i ett pressat läge, säger Sixten Boström.

Förutom det oväntade mittfältsvalet så överraskade ÖSK också Häcken med att delvis frångå sitt vanliga kortpassningsspel via mittfältet.

– Vi hade bestämt oss för att variera vårt spel mera genom att också slå långa bollar i djupet bakom deras backlinje. Jag tror det förvånade dem del i början, ler Sixten Boström.

Vad säger du om att Marcus Astvald fick bli inbytt matchhjälte?

– Det var väldigt roligt för Mackan att han fick göra mål. Han visade också en härlig hunger när han kom in. Helt klart ett kvitto på att han är ett väldigt bra alternativ.

Ser du det här som en taktisk seger?– Nja, det vet jag inte. Vi vann för att vi jobbade som ett lag. Vi hade bestämt oss för att göra en grym laginsats i kväll. Och det gjorde vi också.

För ÖSK-tränaren fanns det också en annan poäng med vinsten på Rambergsvallen:

– Klart jag är otroligt nöjd med segern och vårt spel. Och för mig personligen var det första segern mot Häcken på bortaplan.