Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SJ tvingade 11-åring att gå av på fel station

SJ:s personal avvisade en elvaårig flicka från ett tåg i Kumla i går kväll. Kvar på tåget var flickans storasyster som hade flickans biljett. Först på morgonen hittades flickan.

Flickan, som är från Nora, skulle åka från Örebro till Göteborg med sin 22-åriga storasyster. När storasystern gick på toaletten var flickan själv i vagnen utan biljett. Då avvisades hon i Kumla av en kvinnlig konduktör. Storasystern åkte vidare till Göteborg i tron om att flickan var kvar på tåget. När hon kom fram kontaktade hon SJ eftersom hon inte kunde hitta sitt syskon. Vid halv elvatiden ringde SJ polisen.

Letade runt stationen

Polisen startade en eftersökning av flickan. Alla kvarter i närheten av stationen söktes av, men under hela natten var flickan saknad. Först vid halv niotiden på onsdagsmorgonen återfanns flickan på Västra Drottninggatan i Kumla.

Det visade sig att Kumlabon Gabrielle Ehnemark hittade flickan i går kväll.

- Jag hittade tjejen vid undergången till järnvägen, och jag går inte förbi en tös som är ute och gråter. Men jag tänkte inte på att ringa polisen, säger hon.

Polisen stötte på Gabrielle Ehnemark och flickan som var ute och gick på morgonen.- Det är uruselt av SJ att slänga av ett barn. Hur kan man göra något sådant? säger Gabrielle Ehnemark.

SJ beklagar

Torvald Svahn på SJ:s pressjour beklagar det som har hänt.

Hur kan man avvisa ett ensamt barn på det här sättet?– Ja, det är en bra fråga. Det är naturligtvis fel.

Torvald Svahn berättar att tågpersonalen byttes ut i Hallsberg. När tåget kom till Alingsås ska elvaåringens storasyster ha kontaktat den nya personalen som hjälpte henne att larma polis.

– Alla som åker med våra tåg ska självklart ha biljett. Men man får inte avvisa en minderårig, utan att se vem det är som har hand om barnet. Jag kan bara beklaga personalen har varit övernitisk, säger Torvald Svahn.

Hur ska SJ gå vidare med det här?– Jag har inte haft personlig kontakt med dem, men vi pratar med personalen som jobbade och frågar hur det har gått till.