Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjösättningen gick på högvarv

På annandagen rådde en febril aktivitet i Askersunds småbåtshamn.

Annons
Samarbete. Med gemensamma krafter ser Arne och Inga-Britt Karlsson samt Kurt Lindgren till att Leif Hallbergs

Båtägarna gick på högvarv för att få i sina båtar sjösättningsklara så snabbt som möjligt.

Det gällde att få en plats vid den fasta båtlyften i hamnen. Det är först det här veckoslutet som det kan bli aktuellt med att mobilkranen är på plats.

PG Wiklund håller som bäst på att polera skrovet med vaselin mot algpåväxt när han blir rådfrågan om hjälp av Tord Helgesson.

– Är du bra på VHF:er? Ungarna har plockat isär den för mig, säger Tord.

PG visar sig vara rätt person för uppgiften och förklarar hur antennkontakterna ska monteras ihop.

Planen för PG och hustrun Ulla Edlund Wiklund är att deras Kompis 28 ska var i sjön innan kvällen. Sedan är det lite som Ulla ska fixa ombord på Limone, innan hon är klar för sommarens kryssning Vättern runt.

De ligger som många andra i småbåtshamnen tre-fyra veckor före normal sjösättningstid.

– I år kommer det att bli rekordtidigt för många här i hamnen, vi brukar sjösätta i mitten av maj vanligtvis, förklarar PG.

Borta vid kranen håller Kurt Lindgren på att göra sig redo för sjösättning av Leif Hallbergs Maxi Fenix ”Carpe Diem”. Kurt är en av dem som får hantera den fasta kranen.

Med hjälp av de förra ägarna till ”Carpe Diem” – Arne och Inga-Britt Karlsson – får Hallberg i sin segelbåt rekordtidigt.

Snart klar. PG Wiklund går över skrovet med polermaskinen, medan hustrun Ulla tar igen sig i solen i väntan på sin tur att få göra Limone segelklar för Vättern runt.
Under tak. Ola Andersson, en av de få kvarvarande träbåtsägarna, trodde att det skulle bli sjösättning i vanlig tid för hans Bohussnipa från 1951.
Var är kylvattnet? Leif Hallberg hade tur att de gamla båtägarna var på plats när det inte ville komma något kylvatten då han drog igång motorn.
Annons